UKRAJINI DATI STATUS KANDIDATA EU: Evropska komisija preporučila zeleno svetlo i za Moldaviju, Gruzija mora da ispuni uslove
Foto: EPA / Igor Kupljenik

rat i posledice

UKRAJINI DATI STATUS KANDIDATA EU: Evropska komisija preporučila zeleno svetlo i za Moldaviju, Gruzija mora da ispuni uslove

Planeta -

Evropska komisija dala je danas preporuku Evropskoj uniji da dodeli status kandidata za članstvo Ukraijni i Moldaviji.

"Preporučujemo da Ukrajina dobije status kandidata, verujući da će zemlja sprovesti veliki broj važnih reformi", navela je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Ukrajina je jasno pokazala posvećenost da živi u skladu sa evropskim vrednostima i standardima. I krenula, pre rata, na put ka EU. Ukrajina je već primenila otprilike 70% EU pravila, normi i standarda, dodala je Fon der Lajen. Ona je naglasila da ipak ostaje da se uradi važan posao na vladavini zakona, oligarsima, borbi protiv korupcije i osnovnim pravima. Proces je zasnovan na zaslugama. Dakle, napredak u potpunosti zavisi od Ukrajine, navela je Fon der Lajen.

Preporuka EK otvorila je put da lideri EU na samitu sledeće nedelje u Briselu to i potpišu.

Pojedine zemje EU, među kojima Holandija i Danska, protivile su se da još zemalja dobije status kandidata za članstvo, međutim zahtev ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog juče dobio je podršku Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije, čiji su lideri posetili Kijev.

Ukrajinski predsednik pozdravio je preporuku Evropske komisije i naveo da taj potez označava "prvi korak na putu članstva u EU koji će nas sigurno približiti pobedi”.

Gruzija treba da ispuni određene uslove pre nego što dobije status kandidata za člana u EU, saopštila je danas Evropska komisija.

"Status kandidata treba da bude dodeljen ovoj zemlji nakon što bude rešen određeni broj prioriteta", navodi se u saopštenju.

Evropska komisija precizira da Gruzija "mora da se ujedini politički i izgradi jasan put prema strukturnim reformama i EU", navode iz Brisela.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track