ISPRAVKA: Donald Tramp nije rekao da je Džo Bajden glavni krivac za rat u Ukrajini
Foto: Printscreen Twitter, EPA-EFE/JIM LO SCALZO / POOL, EPA/MICHAEL REYNOLDS

Udar sa distance

ISPRAVKA: Donald Tramp nije rekao da je Džo Bajden glavni krivac za rat u Ukrajini

Planeta -

Bivši američki predsednik nije kao što je ranije preneto rekao da je Džo Bajden glavni krivac za rat u Ukrajini.

Naš portal je pogrešno preneo da je Donald Tramp rekao da je Džo Bajden glavni krivac za rat u Ukrajini. Ipak, na osnovu analize transkripta Trampovog govora u Nešvilu koju je uradio portal Faktograf vidi se da bivši predsednik SAD tako nešto nije rekao.

Evo šta je tačno rekao Tramp: "To se nikad nije smelo da se desi. Da sam ja predsednik, ne bi se dogodilo, sto posto se ne bi dogodilo. Uspeo sam vrlo dobro upoznati Putina. Razgovarali smo i o tome. Znam da mu se ta ideja sviđala. Sviđala mu se, ali znao je da bi posledice bile strašne. Strašne. To mu je bilo jasno. I zbog toga to nikad ne bi napravio. Da izbori [u SAD-u] nisu bili namešteni i ukradeni, ne bismo imali nikakvih problema s napadom na Ukrajinu”. Tramp je optužio Bajdenovu administraciju da se loše nosi s čitavom situacijom:

“Nažalost, sve je to okrutno i nasilno i grozno, [Rusija] počinje da pobeđuje u puno bitaka, osvaja puno teritorija. A mi dajemo milijarde i milijarde i stvari ne idu u pravom smeru. Ono što bi trebali raditi je da pokušamo pronaći neki dogovor da prestanu”.

Tramp smatra da vojna pomoć koju je Vašington pružio Kijevu mogla bi dovesti do toga da se sukob u Ukrajini pretvori u Treći svetski rat.

"Imamo rat u Ukrajini.. možda će on dovesti do Trećeg svetskog rata zbog načina na koji se nosimo sa njim", upozorio je Tramp u govoru na verskoj konzervativnoj konvenciji u Nešvilu u Tenesiju koja je održana u petak.

"Upravo smo dali 40 milijardi dolara, i na to još dodatnih 16 milijardi dolara. Dakle 56 milijardi dolara, rekao je Tramp u vezi sa paketima pomoći koje je Bajdenova administracija odobrila Ukrajini zbog sukoba sa Rusijom.

"Kad pogledate Evropu i Nemačku i Francusku i sve ove druge zemlje, oni su dali mali deo, mali, mali deo onoga što mi dajemo. Mi dajemo 56 milijardi dolara, a oni daju nekoliko milijardi dolara. I oni su ti koji su mnogo više pogođeni, rekao je Tramp

Druga tema posle obraćanja bila su i saslušanja u Kongresu povodom upada na Kapitol Hil 6. januara 2021. Bivši predsednik tvrdi da je istraga o njegovoj navodnoj uloziu provociranju svojih pristalica da napadnu američki Kapitol u Vašingtonu bila nameštena i da se radi o "lovu na veštice", a onda se dotakao i svoje kandidature za predsednika SAD 2024.

"Da li bi neko želeo da se kandidujem za predsednika? Upitao je Tramp okupljene, posle čega je usledilo glasno klicanje publike.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track