ITALIJANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA KRITIKUJE SVOJU PARTIJU: Vlada podržava Ukrajinu, a njegovi saborci baš i ne!
Foto: AP

drama

ITALIJANSKI MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA KRITIKUJE SVOJU PARTIJU: Vlada podržava Ukrajinu, a njegovi saborci baš i ne!

Planeta -

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo optužio je u nedelju svoj populistički Pokret pet zvezdica da podriva napore vlade da podrži Ukrajinu, čime slabi poziciju Rima u Evropskoj uniji.

Njegova ostavka mogla bi da signalizira skori raskol unutar stranke koju je nekada vodio. Zvaničnici Pokreta pet zvezda trebalo bi da se sastanu kasnije u nedelju kako bi razgovarali o Di Majevom stavu nakon kritika upućenih stranci.

Unutarstranački spor takođe stvara probleme premijeru Mariju Dragiju jer se u utorak održava važno parlamentarno glasanje o Ukrajini.

Neki članovi Pokreta pet zvezdica žele da ograniče Italiju da šalje dodatno oružje u zemlju.

Di Majo je u saopštenju naveo da vlada mora da brani vrednosti demokratije i slobode, dodajući da dok su svi želeli mir, ruski predsednik Vladimir Putin vodi rat.

U tom kontekstu je rekao da ga čelnici Pokreta pet zvezdica napadaju sa "mržnjom" i stvaraju probleme vladi sa evropskim partnerima.

Di Majovu izjavu još nije komentarisao lider Pokreta pet zvezdica i bivši premijer Đuzepe Konte.

Ranije u nedelju, jedan od Konteovih saradnika, Rikardo Rikardi, rekao je da se Di Majo okrenuo protiv svoje političke porodice i da treba da se suoči sa posledicama.

Pokret pet zvezdica je stranka sa najviše poslanika u parlamentu, a na poslednjim izborima 2018. godine osvojila je čak 33 odsto glasova. Međutim, njena popularnost je od tada značajno opala, nakon gubitka populističkog imidža zbog učešća u vladi.

Prema poslednjim anketama, stranka može da računa na oko 13 odsto birača, a na lokalnim izborima prošle nedelje osvojila je samo tri odsto glasova.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja