KOLUMBIJA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA Građani izabrali levičara i bivšeg gerilca Gustava Petra
Foto: Daniel MUNOZ / AFP / Profimedia

bivši gradonačelnik bogote

KOLUMBIJA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA Građani izabrali levičara i bivšeg gerilca Gustava Petra

Planeta -

Levičar i bivši gerilac Gustavo Petro izabran je na nedeljnim izborima za novog predsednika Kolumbije, prvog u kolumbijskoj istoriji iz redova levice.

Bivši pripadnik gerilskog pokreta M-19 osvojio je 50.5 posto glasova, a njegov protivkandidat, nezavisni Rodolfo Hernandez, 47.3 posto.

Petro (62) izborio je tako neočekivano uverljivu izbornu pobedu, s razlikom od čak 716.890 glasova. U predizbornim anketama dvojica kandidata bila su gotovo izjednačena.

Senator i bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote izborio je pobedu u trećem pokušaju, a u kampanji je obećao borbu protiv nejednakosti besplatnim fakultetskim obrazovanjem, reformama penzionog sistema i visokim porezima na neproduktivno zemljište.

Predložio je i zabranu novih naftnih projekata i najavio sprovđenje mirovnog sporazuma sa pobunjeničkom grupom FARC i pregovore sa gerilskom grupom ELN.

Za potpredsednicu kandidovao je Franciju Markez.

Hernandez, nekadašnji gradonačelnik Bukaramange, bio je iznenađenje ovogodišnjih izbora, a najavljivao je manji državni aparat i finansiranje socijalnih programa zaustavljanjem korupcije.

Iako je najavljivao borbu protiv korupcije, Hernandez je i sam pod istragom zbog sumnje da je intervenisao u javno nadmetanje za zbrinjavanje otpada kako bi osigurao posao kompaniji za koju je lobirao njegov sin. Tvrdi da su optužbe neutemeljene.

Na nedeljnim izborima glasalo je oko 20 miliona građana Kolumbije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track