BRITANSKI OBAVEŠTAJCI Ukrajinci uništili Harpunima ruski pomorski tegljač?
Foto: Profimedia / Mcs3 Kevin V. Cunningham

rat u ukrajini

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI Ukrajinci uništili Harpunima ruski pomorski tegljač?

Planeta -

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izveštaj u kom se navodi da su ukrajinske snage potvrdile svoju prvu uspešnu upotrebu protivbrodskih raketa Harpun, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih pomorskih snaga.

Cilj napada 17. juna skoro je sigurno bio ruski pomorski tegljač Spasatelj Vasilij Beh, koji je dopremao oružje i osoblje na Zmijsko ostrvo u severozapadnom Crnom moru, navode obaveštajci.

- Uništenje ruskog broda tokom misije snabedvanja pokazuje poteškoće sa kojima se Rusija suočava kada pokušava da podrži svoje snage koje okupiraju Zmijsko ostrvo, dodaje se u izveštaju.

Ovo je poslednje u nizu ruskih plovila, uključujući krstaricu Moskva, koju je Ukrajina oštetila ili uništila tokom sukoba.

- Ukrajinska obalska odbrambena sposobnost uveliko je neutralizovala sposobnost Rusije da uspostavi kontrolu mora i projektuje pomorske snage u severozapadnom Crnom moru. To je narušilo održivost originalnog ruskog operativnog plana za invaziju, koji je uključivao držanje regije Odesa u opasnosti s mora, navodi se u izveštaju.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja