PUTINOV BLISKI SARADNIK ZAPRETIO LITVANCIMA Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije! Još se ne zna koje
Foto: Sputnik / WillWest News / Profimedia

zategnuti odnosi

PUTINOV BLISKI SARADNIK ZAPRETIO LITVANCIMA Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije! Još se ne zna koje

Planeta -

Rusija je obećala da će uzvratiti Litvaniji merama koje će ''imati ozbiljan negativan uticaj na stanovništvo Litvanije'' nakon što je ta zemlja blokirala da roba pod sankcijama EU stigne u rusku eksklavu Kalinjingrad.

Litvanija kaže da je vezana sankcijama EU, uvedenim kao deo niza mera preduzetih zbog invazije Moskve na Ukrajinu, prenosi Dejli mejl.

Kremlj je te mere nazvao ''bez presedana'' i ''nezakonitim''.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova zapretilo je ''da će preduzeti mere za zaštitu svojih nacionalnih interesa“.

Kalinjingrad – koji nema kopnenu granicu sa Rusijom – pripojen je Nemačkoj 1945. godine i ostaje grad od strateškog značaja za Rusiju.

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev rekao je da će Moskva uskoro odgovoriti na potez Litvanije koja želi da blokira isporuke uglja, metala, građevinskog materijala i napredne tehnologije iz kontinentalne Rusije u Kalinjingrad.

-Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Relevantne mere se razrađuju u međuresornom formatu i biće preduzete u bliskoj budućnosti, rekao je Patrušev, bivši špijun KGB-a, citirao je Interfaks.

- Njihove posledice će imati ozbiljan negativan uticaj na stanovništvo Litvanije, dodao je on.

Njegovo upozorenje dolazi u trenutku kada je penzionisani ruski general Jevgenij Bužinski pozvao Putina da pošalje nuklearno oružje u Kalinjingrad.

Predsednikov portparol je takođe izneo svoje mišljenje, upozoravajući da Moskva više nikada neće verovati Zapadu nakon tog poteza.

Bužinski je rekao ruskoj državnoj televiziji da se Zapad igra vatrom nakon što su zaustavljene isporuke uglja, metala, građevinskog materijala i napredne tehnologije na rusku teritoriju preko Litvanije.

Bužinski je rekao da odluka Litvanije da zabrani isporuku sankcionisane robe u Kalinjingrad, rusku eksklavu na Baltičkom moru okruženu teritorijom EU, predstavlja ''pretnju'' nacionalnoj bezbednosti Rusije.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je u međuvremenu upozorio da je svo poverenje sada nestalo između Zapada i Moskve.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track