RAZOTKRIVENA TAJNA MREŽA PUTINOVOG BOGATSTVA? Pomogla mu da sakrije 4,5 milijarde dolara
Foto: Profimedia, AP Gavriil Grigorov

digitalni trag

RAZOTKRIVENA TAJNA MREŽA PUTINOVOG BOGATSTVA? Pomogla mu da sakrije 4,5 milijarde dolara

Planeta -

Palate, jahte, vinogradi, koje su navodno "obezbeđene" predsedniku Rusije Vladimiru Putinu od prijatelja i oligarha sada mogu da budu povezani sa neformalnom mrežom koja raspolaže imovinom vrednom više od 4,5 milijardi dolara.

Čini se da digitalni trag sugeriše da je niz vikendica i druge imovine, za koju se navodi da koristi ruski predsednik, a koja prema dostupnim evidencijama pripada ili je bila u vlasništvu pojedinaca, kompanija i dobrotvornih organizacija, povezana preko zajedničkog imena domena e-pošte - LLCInvest.ru, prenosi Gardijan.

Snimak procurele razmene mejlova od prošlog septembra dalje sugeriše da su direktori i administratori povezani sa nekim od zasebnih entiteta, koji drže i upravljaju ovom imovinom, razgovarali o svakodnevnim poslovnim problemima kao da su deo jedne organizacije.

Ekspert za borbu protiv korupcije u Rusiji, koji je zahtevao da ostane anoniman zbog političke situacije u Moskvi, rekao je da je ovo otkriće pokrenulo pitanje da li postoji nivo "zajedničkog upravljanja".

- LLCInvest najviše liči na zadrugu, odnosno udruženje, u kome njeni članovi mogu da razmenjuju beneficije i imovinu, rekao je ekspert.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA / ALEXEI DANICHEV / KREMLIN POOL

Putin je skoro dve decenije optuživan da je tajno gomilao ogromno bogatstvo preko punomoćnika, podstaknuto nizom otkrića o bogatstvu njegovih najbližih prilikom curenja poput Pandorinih papira.

Biznismen Sergej Kolesnikov tvrdio je pre 10 godina da je bio deo šeme koja je omogućila grupi ruskih oligarha da upumpaju milijarde rubalja u neku vrstu investicionog fonda za Putina, koji je u to vreme bio premijer. Njegovi navodi su demantovani, a Kolesnikov je potom pobegao iz Rusije.

Prošlog meseca je vlada Velike Britanije uporedila Putinov "raskošni način života" sa zvaničnim ruskim zapisima koji "navode skromnu imovinu" uključujući i mali stan u Sankt Peterburgu, dva automobila iz vremena SSSR, prikolicu i malu garažu.

Nakon jednogodišnje istrage, OCCRP i ruski sajt Meduza identifikovali su 86 kompanija i neprofitnih organizacija čiji predstavnici koriste LLCinvest domen, često uključujući i korporativne mejlove.

Tvrdnje o tajnom bogatstvu predsednika su odbačene i lanac vlasništva koji vodi do Putina nije identifikovan.

- Predsednik Ruske Federacije ni na koji način nije povezan ili umešan sa subjektima i organizacijama koje ste naveli, stoji u saopštenju portparola Kremlja.

Prema OCCRP-u i Meduzi, imovina koja se povezuje sa organizacijama i korporativnim strukturama, među kojima je i korišćen LLCinvest.ru mejl domen uključuju:

- Palata vredna više od milijardu dolara, za koju je Aleksej Navaljni tvrdio da je izgrađena za Putinove privatne potrebe u Gelendžiku na Crnom moru. Oligarh Arkadij Rotenberg, koji se nalazi na spisku sankcija EU i SAD, rekao je da je on vlasnik objekta.

U podacima baze podataka Spark u Rusiji stoji da od juna ta palata pripada kompaniji Komples, čija je partnerska kompanija Binom. Direktor Binoma je do jula prošle godine koristio LLCInvest.ru mejl domen. Upravo LLCinvest.ru adresa i dalje stoji na Sparku (najvećoj ruskoj kompaniji za baze podataka) kao zvaničan kontakt.

- Hektari vinograda oko palate u Gelendžiku. Navaljni je tvrdio da su vinarije Putinov hobi "koji je izmakao kontroli". Vinogradi koji okružuju palatu pripadaju neprofitnoj organizaciji koju su osnovala dva Putinova saradnika - Genadij Timčenko i Vladimir Kolbin, i obojica se nalaze na spisku sankcija Zapada. Kolbin i drugi koji se povezuju sa vinogradima imaju LLCInvest.ru mejl adrese.

- Igora ski resort u Lenjingradskoj oblasti, gde je održano venčanje Putinove ćerke 2013. godine. Prema podacima iz katastra, imanje pripada Ozonu, firmi u kojoj je Putinov prijatelj - predsednik upravnog odbora ruske banke i najveći deoničar Jurij Kovalčuk - imao veliki udeo. LLCInvest.ru mejl je kontakt u bazama Sparka za partnersku kompaniju Ozona - Relaks. Ozon ni na koji način nije povezan sa komercijalnim gigantom istog imena.

- Vila koja se nalazi severno od Sankt Peterbuga, koju lokalci nazivaju Putinova dača. Vila Selgren u vlasništvu je Olega Rudnova, Putinovog druga iz detinjstva. Imanje je nasledio njegov sin Sergej Rudnov, preko kompanije "North". Rudnov takođe koristi LLCInvest.ru imejl, prema podacima Sparka.

- Zgrada obložena drvetom severno od Sankt Peterburga poznata kao Ribarska koliba. E-poruke koje su procurile iz građevinske firme sugerišu da su tri različite kompanije, koje koriste isti domen, posedovale različite parcele zemljišta oko kompleksa, dok je četvrti LLCInvest entitet – neprofitna organizacija pod nazivom Oživljavanje pomorskih tradicija – upravljala izgradnjom. Ta ista fondacija, koja je nedavno stavljena pod zapadne sankcije, poseduje dve jahte, Shellest i Nega, za koje Ministarstvo finansija SAD kaže da su povezane sa Putinom, prenosi Telegraf.

- Sredstva vredna više od 4,5 milijardi dolara, koje "drži" LLCInvest uključuju i velike gotovinske depozite. Dve neprofitne fondacije, čiji su suosnivači Timčenko i Kolbin, koji prema Sparkovim podacima koriste isti domen, imaju ogromne fondove na raspolaganju.

Razvoj agrarnih inicijativa imao je 17 milijardi rubalja (oko 250 miliona dolara) na svom depozitnom računu na kraju 2020. godine, dok je razvoj efikasnog investicionog tržišta imao više od 20 milijardi rubalja (skoro 300 miliona dolara) u dugoročnim depozitima i skoro 5 milijardi rubalja (oko 74 miliona dolara) u kratkoročnim depozitima na kraju 2020. godine, prema javno dostupnim podacima, prenosi Telegraf.

LLCInvest nije standardni mejl provajder koji je dostupan javnosti poput Yahoo-a, već domen na serveru koji je u vlasništvu Moskomsvyaz - telekomunikacione kompanije koja je usko povezuje sa bankom Rusije.

Banka iz Sankt Peterburga takođe je pod sankcijama Zapada i Ministarstvo finansija SAD opisalo ju je kao "ličnu banku visokih zvaničnika Ruske Federacije".

Rossiya je takođe opisivana kao "Putinova banka", zbog njene uloge u navodnom izvršavanju naloga ruskog lidera. Kremlj je negirao bilo kakve takve veze ili uticaj.

Otkriće zajedničkog imejl domena napravljen je preko analize podataka koji su procureli sa Moskomsvyaz servera, a koji navodno pokazuju imena pošiljaoca i primaoca LLCinvest.ru mejlova, naslov mejla i vreme korespondencije.

Vršeno je upoređivanje sa podacima koji su javni i sa odvojenim podacima koji su "procurili".

Moskomsvyaz i svi osim jednog pojedinca, koji su navodno koristili mejl adrese LLCInvest.ru, nisu odgovorili na upit novinara.

Nejasno je koja je svrha zajedničkog servisa e-pošte, ili motivacija za očiglednu saradnju po pitanju osoblja i logistike.

Nema sugestija da su svi korisnici LLCInvest.ru uključeni u upravljanje imovinom koja je povezana u izveštajima sa Putinom. Samo jedan čovek koji koristi nalog e-pošte LLCinvest.ru u svojoj ulozi direktora više kompanija, razgovarao je telefonom kada je pozvan. Tvrdio je da ne poznaje prirodu svog posla.

- Ja sam skroman radnik, koji gleda svoja posla. Ja samo potpisujem papire. Znate da ponekad i beskućnike upišu kao direktore firmi. Ja nisam peskućnik, ali potpisujem papire baš kao i oni i ne pitam mnogo. Ako je moja firma deo nekog velikog holdinga, ja to ne bih znao - rekao je taj čovek, čiji identitet nije objavljen.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track