PROVOKACIJE NA BALTIKU: Estonija optužila Rusiju da je helikopterom narušila njen vazdušni prostor!
Ilustracija, Foto: Youtube Printscreen

poruka

PROVOKACIJE NA BALTIKU: Estonija optužila Rusiju da je helikopterom narušila njen vazdušni prostor!

Planeta -

Estonija je optužila Rusiju da je prvi put narušila njen vazdušni prostor helikopterom, što je veoma provokativan potez uoči velikog samita NATO-a.

Baltička država, članica NATO alijanse, takođe je rekla da ruske vojne vežbe koje su u toku svakodnevno simuliraju raketne udare na njenu zemlju.

„Ovo je slika pretnje. Kako mi vidimo rusku pretnju... Nikada nije bila tako ozbiljna kao sada“, rekao je Kusti Salm, najviši državni službenik u estonskom ministarstvu odbrane, obraćajući se novinarima u utorak.

Neprijateljska aktivnost se pojavila pošto je Rusija zaključana u žestokoj razmeni sa Litvanijom, još jednom baltičkom državom i žestokim kritičarem režima Vladimira Putina, zbog odluke Vilnjusa da blokira železnički tranzit određene sankcionisane robe do ruske teritorije Kalinjingrada.

To je takođe došlo samo nekoliko dana pre nego što se šefovi država i vlada 30-članog NATO saveza sastanu na značajnom samitu u Madridu, gde bi trebalo da iznesu planove za fundamentalno preoblikovanje njihove odbrane posle ruskog rata u Ukrajini.

Estonija je saopštila da je pozvala ruskog ambasadora u Talinu da protestuje zbog putanje leta helikoptera granične straže MI-8, za koji je rekla da je u subotu uveče bez dozvole ušao u vazdušni prostor Estonije na dva minuta.

Incident se dogodio u južnoj oblasti Koidula, nedaleko od ruskog grada Pskova, navodi se u saopštenju estonske vojske.

Salm je rekao da je tokom protekle nedelje došlo do „višestrukog kršenja granica od strane helikoptera“ iz Rusije.

Rekao je da je jedan helikopter prešao granicu, dok je drugi doleteo veoma blizu. On je ove helikopterske incidente opisao kao „nekoliko puta u regionu“.

Visoki estonski državni službenik je rekao: „Prelazak granice helikopterom ne može biti greška – bilo je više primera poslednjih dana.

„Pored graničnih akcija, poslednjih dana bilo je i provokativnih akcija koje su letele veoma blizu granice.

Rusija takođe izvodi vojne vežbe koje uključuju simulaciju raketnih udara na njenog baltičkog suseda.

„To je pravi život. Oni zapravo simuliraju raketne napade na teritoriju NATO-a i daju nam do znanja da to rade“, rekao je Salm.

Kurir.rs/SKY News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track