DA LI BI UKRAJINA MOGLA DA UĐE U EU I ZAŠTO ŽELI DA SE PRIDRUŽI? Evo šta se može očekivati od Rusije
Foto: Shutterstock

pristupanje

DA LI BI UKRAJINA MOGLA DA UĐE U EU I ZAŠTO ŽELI DA SE PRIDRUŽI? Evo šta se može očekivati od Rusije

Planeta -

Ukrajina bi trebalo da postane zvanični kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), što je prvi korak ka pridruživanju bloku od 27 zemalja.

Očekuje se da će lideri EU podržati taj potez na samitu koji se održava 23. i 24. juna.

Ukrajinski predsednik je upozorio da bi Rusija mogla da pojača svoje vojne napade kao odmazdu na tu odluku, prenosi BBC.

Šta je EU?

Brisel
Briselfoto: Shutterstock

Evropska unija je ekonomska i politička unija 27 evropskih zemalja, koja je nastala nakon Drugog svetskog rata.

Roba, usluge i novac se slobodno kreću između država članica. Građani EU mogu da žive i rade bilo gde u bloku. Ona upravlja jedinstvenom evropskom valutom, evrom, koju koristi više od 340 miliona ljudi u 19 od 27 zemalja EU.

Zajednički standardi se primenjuju u svim državama članicama u brojnim oblastima uključujući bezbednost hrane, poljoprivredu i prava na zapošljavanje. EU takođe daje grantove siromašnijim evropskim regionima kako bi pomogla u jačanju njihovih ekonomija.

Zašto Ukrajina želi da se pridruži?

Predsednik Volodimir Zelenski započeo je podnošenje zahteva za članstvo u EU pet dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju u februaru 2022. Tražio je da može odmah da se pridruži, ali bi proces mogao da traje.

Ulazak u EU bi imao finansijske koristi. Ali glavni motiv Ukrajine nije ekonomski, tvrdi dr Zak Pejkin, iz istraživačkog Centra za evropske političke studije u Briselu.

-Članstvo u EU bi čvrsto napravilo od Ukrajine nezavisnu, suverenu evropsku državu“, kaže on.

-Ne samo deo ruskog sveta, dodao je.

Kako zemlje pristupaju EU?

Prvo, Evropska komisija, državna služba EU, procenjuje da li je zemlja odgovarajući kandidat. Razmatra se da li ima stabilnu, demokratsku vladu, poštuje ljudska prava i ima li slobodnu tržišnu ekonomiju.

Sve postojeće članice EU moraju da se slože pre nego što nova zemlja postane kandidat. Ako to uspe, zemlja mora da usvoji sve zakone i propise EU. Ovo obično traje nekoliko godina. Na kraju, zemlja potpisuje sporazum o pristupanju koji sve ostale zemlje EU moraju da ratifikuju.

Koliko traje ulazak u EU?

Za one koji su se nedavno pridružili kao što su Bugarska, Rumunija i Hrvatska, ceo proces je trajao između 10 i 12 godina. Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora i Srbija su godinama zvanični kandidati, ali su njihove prijave stagniraju.

Turska je postala kandidat 1999. Međutim, njeni pregovori o pridruživanju su zaustavljeni zbog zabrinutosti u vezi sa stanjem ljudskih prava u zemlji.

Sused Ukrajine, Moldavija, primljen je kao kandidat istog dana kada i Ukrajina.

Gruzija se takođe prijavila, ali joj je rečeno da mora da sprovede dalje reforme.

Kako bi se Ukrajina uklopila u EU?

Najveća kopnena masa bilo koje zemlje u EU: 603.550 kvadratnih kilometara (233.032 kvadratnih milja)

Peta po broju stanovnika: 44,13 miliona

Godišnji BDP Ukrajine po glavi stanovnika je 3.724 dolara (3.040 funti)

Ona već prodaje EU 30 odsto sveg žita koje uvozi

Kakve su trenutne veze Ukrajine sa EU?

Od 2017. Ukrajina je mogla da trguje sa državama EU bez plaćanja carina, prema takozvanom sporazumu o pridruživanju. Zemlja je već platila jeftinije carine nakon što se pridružila dubokoj i sveobuhvatnoj zoni slobodne trgovine EU 2016.

U sklopu priprema za podnošenje zahteva za članstvo, Ukrajina je već promenila mnoge svoje zakone i propise kako bi ispunila standarde EU.

Šta bi još Ukrajina trebalo da uradi?

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je "dobar posao obavljen", ali da Ukrajina mora da sprovede dalje "važne reforme".

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajenfoto: EPA Stephanie Lecocq

To uključuje jačanje vladavine prava, unapređenje ljudskih prava, smanjenje moći oligarha i borbu protiv korupcije.

-Postoji i potreba da Ukrajina izgradi potpuno razvijenu tržišnu ekonomiju, kaže istraživač Zak Paikin, ''što je teško za postsovjetsku republiku''.

Još jedan izazov biće čišćenje ukrajinskog sudskog sistema, koji je bio naširoko kritikovan.

Kako je Rusija reagovala na izglede za članstvo Ukrajine u EU?

Iako je predsednik Vladimir Putin bio veoma kritičan prema dugogodišnjoj želji Ukrajine da se pridruži vojnom savezu NATO-a, on insistira da nema ''ništa protiv'' da Ukrajina postane članica EU.

Međutim, njegov portparol Dmitrij Peskov kaže da će Kremlj zbog apliciranja posvetiti ''povećanu pažnju'' jer EU razmatra formiranje sopstvenih odbrambenih snaga.

-Razgovara se o komponentama vojske, odbrane i bezbednosti, rekao je Peskov.

-Mi, naravno, sve to pažljivo posmatramo. Ukrajinski predsednik Zelenski upozorio je da bi Rusija mogla da uzvrati na taj potez. Očigledno, od Rusije treba da se očekuju veće neprijateljske aktivnosti. I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih evropskih zemalja, dodao je.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track