RUSIJA ODUSTAJE OD SLOVA Z? Evo šta stoji iza mogućeg sklanjanja jednog od simbola operacije u Ukrajini! VIDEO
Foto: Profimedia / Maximilian Clarke/ SOPA

BRITANSKI TAJMS

RUSIJA ODUSTAJE OD SLOVA Z? Evo šta stoji iza mogućeg sklanjanja jednog od simbola operacije u Ukrajini! VIDEO

Planeta -

Kremlj možda planira da „rebrendira“ svoju invaziju na Ukrajinu, nakon što su zvaničnici naredili da se uklone ogromni transparenti sa proratnim simbolima „Z“ i „V“ sa istaknutih zgrada.

U Moskvi su inspektori naložili Sergeju Mironovu, lideru proputinske partije Pravedna Rusija, da ukloni transparent sa svoje kancelarije u centru grada, navodeći „brojne“ žalbe građana, prenosi britanski Tajms.

U Novosibirsku, najvećem sibirskom gradu, zvaničnici su postupili slično nakon što je potvrđena tvrdnja jednog tinejdžera da transparenti okačeni ispred kancelarije gradonačelnika krše propise o javnom oglašavanju. Transparent je uklonjen i sa fasade kancelarije vojnih veterana u Permu, region Urala.

Deci koja su „Z“ i „V“ „ukrasila“ izloge kulturnog centra u zapadnoruskoj oblasti Pskov, takođe je naređeno da uklone simbole. Lokalni zvaničnik je na državnoj televiziji rekao da se mogu prikazivati samo politički neutralne slike.

Ali poznato je da ruski zvaničnici ignorišu zakone zemlje kada im to odgovara, a neki analitičari sada spekulišu da bi uklanjanje transparenta moglo da znači da je Kremlj odlučio da odbaci ozloglašene simbole u ​​Ukrajini i na Zapadu.

Slova Z i V prvi put su primećena na ruskim tenkovima i oklopnim vozilima neposredno pre februarske invazije na Ukrajinu. Iako su se najverovatnije prvobitno koristili u svrhe identifikacije, ruski odbrambeni zvaničnici su kasnije rekli da su njihova značenja bila „Za pobedu“ („Za pobedu“) i „Sila V pravde“ („Snaga u istini“), iako su još uvek postojala različita tumačenja ovih simboli.

Međutim, ovi simboli, prema Tajmsu, nisu uspeli da zaokupe maštu javnosti i uglavnom se mogu videti u vladinim kancelarijama, prokremljskim organizacijama i policijskim automobilima.

"Moguće je da Kremlj planira rebrendiranje. Ova dva čudna pisma nisu dobro prošla i zato ih treba zameniti nečim efikasnijim, efikasnijim", rekao je politički analitičar Abas Galjamov.

Nijedno od ovih slova ne postoji u ruskoj ćirilici, iako oba imaju fonetske ekvivalente. Kritičari su protestovali da simbol Z podseća na svastiku i nacistički simbolizam. Aktivisti su opozicioni simbol nazvali "Zvastika".

Galjamov, bivši govornik Kremlja, takođe ističe da bi odluka o uklanjanju simbola mogla biti znak da Moskva traži načine da okonča ono što zvanično naziva „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini. „Ne može se isključiti... da je doneta odluka da se ljudi pripreme za mir i da se pristupi rešavanju svih ovih vizuelnih militarističkih simbola“, napisao je Galjamov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Kurir.rs/Jutarnji.HR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track