ZAPAD JE IZAZVAO KRIZU Putin na samitu BRIKS petorke: Svoje greške prebacuju na ceo svet
Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK

samit petorke

ZAPAD JE IZAZVAO KRIZU Putin na samitu BRIKS petorke: Svoje greške prebacuju na ceo svet

Planeta -

Grupa zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) podržala je danas razgovore između Rusije i Ukrajine, objavljeno je na veb stranici Kremlja.

Ruski predsednik Vldimir Putin je u svom govoru na samitu izdvojio "loše osmišljene, sebične akcije pojedinačnih država" kao pitanje koje izaziva zabrinutost, pozvao na jaču saradnju BRIKS-a i optužio Zapad optužio da sankcijama izaziva krizu.

"Samo na osnovu iskrene i obostrano korisne saradnje možemo da tražimo izlaz iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog delovanja pojedinih država", rekao je Putin obraćajući se skupu preko video linka.

Ruski predsednik je optužio Zapad da "koristi finansijske mehanizme" kako bi "prebacio vlastite greške u makroekonomskoj politici na ceo svet".

Ruski lider je podsetio da zemlje članice "petorke“ imaju ogroman politički, ekonomski, naučni, tehnološki i ljudski potencijal da efikasno rade zajedno na obezbeđivanju međunarodne bezbednosti, stabilnosti i održivog razvoja.

"Zemlje našeg bloka produbljuju saradnju na nizu pitanja globalne i regionalne agende. Autoritet i uticaj BRIKS-a na globalnoj sceni konstantno rastu iz godine u godinu", rekao je Putin.

Ruski lider je ocenio i da su odnosi Pekinga i Moskve najbolji u istoriji i pozdravio strateško partnerstvo sa Kinom sa ciljem suprotstavljanja uticaju SAD-a.

Kineski predsjednik Si Đinping, koji je domaćin virtuelnog sastanka BRIKS-a, danas je kritikovao, kako je rekao, zloupotrebu međunarodnih sankcija i pozvao Rusiju, Indiju, Brazil i Južnoafričku Republiku da preuzmu svoju odgovornost u svetu.

"Naš današnji sastanak dolazi u ključnom trenutku izbora za budućnost čovečanstva: kao glavna rastuća tržišta i zemlje koje se razvijaju, članice BRIKS-a moraju da preuzmu odgovornost", rekao je Si.

"Moramo napustiti mentalitet Hladnog rata, sprečiti konfrontaciju i usprotiviti se jednostranim sankcijama i zloupotrebi sankcija.. Globalni privredni oporavak ostaje složen i dugotrajan proces, dok mir i sigurnost postaju sve istaknutiji problemi", rekao je kineski predsednik.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja