POVRATAK DIVLJEG ZAPADA: Istorijska odluka Vrhovnog suda SAD, Ameri oružje mogu da nose i na ulici! VIDEO
Ilustracija, Foto: Travelwide / Alamy / Alamy / Profimedia

neočekivani

POVRATAK DIVLJEG ZAPADA: Istorijska odluka Vrhovnog suda SAD, Ameri oružje mogu da nose i na ulici! VIDEO

Planeta -

Vrhovni sud Sjedinjenih Država je po prvi put jasno potvrdio da Amerikanci imaju pravo da nose oružje van svojih domova, u odluci koja bi mogla da ometa napore u borbi protiv alarmantnog porasta nasilja nad oružjem.

Šest konzervativnih sudija nadglasalo je troje naprednjačkih kolega i ukinulo zakon države Njujork donet pre više od sto godina koji ograničava pravo na nošenje oružja u toj državi.

Odluka je doneta u trenutku kada su stanovnici SAD bili šokirani nizom smrtonosnih napada, uključujući 24. maja na osnovnu školu u Teksasu u kojoj je ubijeno 19 učenika i dva nastavnika, što je navelo inače neodlučne republikanske senatore da pristanu na skromne reforme.

„Duboko sam razočaran“, rekao je predsednik Džo Bajden, izrazivši žaljenje zbog odluke koja „ide u suprotnom smeru i koja bi sve trebalo da nas zabrine“.

Guvernerka Njujorka, demokrata Keti Hočul osudila je odluku koja je „sramna u trenutku kada je nacija svesna nasilja vatrenim oružjem“.

Uticajni lobi za vatreno oružje (Nacionalno udruženje pušaka, NRA) pozdravio je „ogromnu pobedu i prekretnicu koja je rezultat decenije borbe“.

U državi Njujork, zakon iz 1913. zahteva od građana koji žele da nose oružje da dobiju dozvolu od lokalnih vlasti da dokažu da su primorani da se brane, na primer zbog posla ili pretnji. Prema odluci Vrhovnog suda, on više neće morati da dostavlja takve dokaze.

Zakon su osporila dva vlasnika oružja kojima su vlasti Njujorka uskratile dozvolu, uz pomoć ogranka NRA koji se snažno zalaže za doslednu primenu Drugog amandmana na Ustav SAD.

Drugi amandman na Ustav SAD štiti pravo na posedovanje i nošenje oružja. Današnjom odlukom Vrhovnog suda potvrđeno je pravo na nošenje vatrenog oružja van kuće.

„Ništa u drugom amandmanu ne sugeriše razliku između kuće i javnog mesta kada je u pitanju nošenje oružja“, rekao je konzervativni sudija Klarens Tomas.

Sjedinjene Države imaju najveću stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama.

Bilo je najmanje 239 masovnih pucnjava u Sjedinjenim Državama ove godine, prema neprofitnoj istraživačkoj grupi Gun Violence Archive, koja definiše masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe. U 2020. ubijena su 45.222 Amerikanca.

Skoro 400 miliona komada oružja bilo je u opticaju među američkim civilima u 2017. godini, sa 120 na 100 ljudi, prema istraživanju Small Arms Survej.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track