29:19

KINA IMA RAZUMEVANJA ZA RUSIJU I ZNA O PRITISKU NATO Stručnjaci o bezbednosnoj situaciji u svetu OVO JE SLEDEĆI KORAK KINEZA

međunarodni odnosi usled rata

KINA IMA RAZUMEVANJA ZA RUSIJU I ZNA ZA PRITISAK NATO Stručnjaci o bezbednosnoj situaciji u svetu OVO JE SLEDEĆI KORAK PEKINGA

Planeta -

Vladimir Milić istakao je da Kina poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, ali da razume Rusiju i shvata pritiskke od strane NATO, kao i da će Kina pozivati na smirivanje tenzija i rešavanje problema, ali se neće aktivno uključivati

Danas je 121. dan rata u Ukrajini. Odgovor Moskve na odluku Litvanije da blokira ruski transport robe ka Kalinjingradskoj oblasti na osnovu sankcija EU neće biti diplomatske, već praktične prirode, kaže portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nije želela da precizira prirodu praktičnih mera koje Rusija planira da preduzme protiv Litvanije.

Politika sankcija je bumerang i batina sa dva kraja, njena primena u konačnom skoru nanosi štetu kako svetskoj zajednici, tako i onima koji ih uvode, izjavio je predsednik Kine Si Đinping na poslovnom forumu zemalja članica BRIKSA. Potpredsednica vlade Ukrajine zadužena za evropske i evroatlantske integracije Olha Stefanišina izjavila je da je sigurna da će svih 27 zemalja EU na samitu ove nedelje prihvatiti kandidaturu Ukrajine za članstvo.

rat
foto: Printskrin Twiter

Ona je dodala da zemlje koje su ranije bile skeptične, Holandija, Švedska i Danska, sada podržavaju dodelu statusa kandidata Ukrajini.

Predstavnici Finske spremni su za obračun sa Rusijom ukoliko do toga dođe. Međutim, oštre osude stižu iz Kine, čiji zvaničnici smtraju da je ukrajinska kriza alarm za celo čovečanstvo.Mnoge zemlje će završiti u bezbednosnim teškoćama ako slepo veruju u svoje pozicije ,poširenje vojnih saveza i traženje sopstvene bezbednosti na račun drugih.Kako je predsednik Kine naveo sankcije su batina sa dva kraja. Nova pravila su stigla iz Rusije, čiji je predsednik najavio da će se spoljni dug plaćati u rubljama, što je ojačalo domaću valutu.

1 / 4 Foto: Kurir televizija

Gosti Kurir televizije bili su Luka Kastratović, predsednik Izvršnog odbora Kluba generala i admirala Srbije i Vladimir Milić, urednik sajta savremenakina.rs.

- Kina nije promenila svoj stav, kada je situacija u Ukrajini. Zalažu se za teritorijalni integritet, ali sa druge strane imaju razumevanja za Ruse i ono što oni vide kao njihve interese, da se osećaju pritisnuti od NATO-a. Oni se uvek protiv uvođenju sankcija. Možemo da oćekujemo da će Kina pozivati da se problem reši, ali da se neće aktivno uključivati - rekao je Milić.

Kina
foto: Kurir televizija

Kastratović ističe da Amerika nije spremna da direktno ide u rat.

- To je sudar dve civilizacije. Pohod Zapada na Istok. Amerikanci žele da ojačaju svoju moć, da bi vladali prirodnim resursima. NATO, odnosno Amerikanci, nisu spremni da idu direktno u rat. To se i sada dešava - rekao je Kastratović.

Kina
foto: Kurir televizija

Ceo video možete pogledati u VIDEU ISPOD:

29:19

KINA IMA RAZUMEVANJA ZA RUSIJU I ZNA O PRITISKU NATO Stručnjaci o bezbednosnoj situaciji u svetu OVO JE SLEDEĆI KORAK KINEZA

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:56

RUSIJA NEMA NAMERU DA STANE! Analiza stručnjaka: Hoće da zauzmu celu Ukrajinu! U RAT SU UŠLI KAO DRUGA NAJVEĆA SILA NA SVETU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track