PUTINOVOM ČELIČNOM PESNICOM PLAŠI AMERE: Bajden ponovo za unutrašnje probleme krivi ruskog predsednika VIDEO
Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool, EPA/Shawn Thew, Shutterstock

ne pali

PUTINOVOM ČELIČNOM PESNICOM PLAŠI AMERE: Bajden ponovo za unutrašnje probleme krivi ruskog predsednika VIDEO

Planeta -

Predsednik Džo Bajden predstavio je novu strategiju za razmenu poruka koja nastoji da preoblikuje debatu o benzinu na način koji štiti Belu kuću od kritika zbog istorijski visokih cena na pumpama.

Bajden je mesecima pravdao trenutnu inflatornu dinamiku, posebno velike troškove gasa i dizela, odlukom ruskog predsednika Vladimira Putina da vodi rat protiv Ukrajine.

Tokom svojih izjava u sredu pozivajući na tromesečnu suspenziju federalnih poreza na benzin i dizel, predsednik je ponovio tu retoriku, ali je dodatno pokušao da tvrdi da kritike republikanskih poslanika o tome kako je Bajdenova strategija dovela do viših cena gasa predstavljaju nedostatak podrške za Ukrajinu — ili čak saučesnička podrška ruskoj agresiji.

„Američki narod je razumeo. Američki narod je uradio ono što je uvek radio: branio slobodu širom sveta. Odabrao je da bude uz narod Ukrajine“, rekao je Bajden. „Dakle, za sve te republikance u Kongresu koji me danas kritikuju zbog visokih cena gasa u Americi, da li sada kažete da smo pogrešili što smo podržali Ukrajinu? Hoćete da kažete da smo pogrešili što smo se suprotstavili Putinu? Hoćete da kažete da bismo radije imali niže cene gasa u Americi i Putinovu gvozdenu pesnicu u Evropi? Ne verujem u to“.

„Da smo bili u pripravnosti, Putin se ne bi zaustavio. Putin bi nastavio, a mi bismo se suočili sa još većom cenom, a to nisam bio samo ja“, nastavio je. „Vidite, razumem laku politiku napada. Shvatam to. Ali jednostavna istina je da su cene gasa porasle skoro 2 dolara po galonu zbog nemilosrdnog napada Vladimira Putina na Ukrajinu, i mi mu ne bismo dozvolili da se izvuče. I sada činimo sve što možemo da smanjimo šok na pumpama."

Bajdenovi komentari od srede dolaze u trenutku kada se Bela kuća bori da odbrani svoju politiku suočenu sa naglom inflacijom dok se srednjoročni izborni ciklus kreće u punoj brzini.

Novinari su poslednjih nedelja u više navrata vršili pritisak na sekretara za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer u vezi sa stavom predsednika i administracije o ekonomiji s obzirom na negativan sentiment koji su izrazili birači i naknadne negativne ekonomske signale iz savezne vlade.

„Činjenica je da smo na suštinski drugačijem mestu u odnosu na vreme kada je predsednik preuzeo dužnost i u ovo vreme pre godinu dana“, rekla je ona novinarima tokom brifinga početkom juna u odbranu Bajdenovih ekonomskih izbora. „Tokom ovog predsedništva ljudi su se uopšteno osećali nesigurno u vezi sa ekonomijom, ali su se zapravo osećali dobro u vezi sa svojom ličnom finansijskom situacijom kao i ikada, prema istraživanju Federalnih rezervi, sa skoro 80% odraslih koji su izjavili da finansijski stoje dobro. To je takođe važno."

S druge strane, određeni broj demokratskih zvaničnika je mesecima izražavao zabrinutost zbog Bajdenove fiksacije da veže inflaciju za Putina, a ne da pokuša da se direktno suoči sa ekonomskom neizvesnošću.

„Niko neće morati uskoro da glasa o Vladimiru Putinu“, rekao je jedan demokratski strateg za Dejli mejl po tom pitanju.

Bajdenova nova gasna strategija koja se fokusira na republikance je u skladu sa njegovim ranijim naporima da za ekonomske probleme okrivi GOP i komentarima koje su visoki demokratski zvaničnici ranije dali Vašington Egzamineru.

Kurir.rs/Daily Beast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track