DA LI DOLAZAK RAKETNOG SISTEMA HIMARS MOŽE DA POMOGNE UKRAJINI U DONBASU? Pravi izazov za Kijev i Moskvu tek sledi!
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

rat na istoku

DA LI DOLAZAK RAKETNOG SISTEMA HIMARS MOŽE DA POMOGNE UKRAJINI U DONBASU? Pravi izazov za Kijev i Moskvu tek sledi!

Planeta -

Dolazak HIMARS-a u Ukrajinu izazvao je veliku pažnju, jer se u Kijevu nadaju da će upravo ovaj raketni sistem sprečiti pad cele Donjecke oblasti pod rusku kontrolu i konačno zaustaviti rusku ofanzivu koja raketama i artiljerijskim topi odbranu Kijeva.

SAD najavljuju novi paket pomoći vredan 450 miliona dolara, koji predviđa još HIMARS-a sa čime će ova zemlja posle SAD, Nemačke, Holandije i Velike Britanije biti najjveći korisnik ovih raketnih sistema u Evropi.

- Dolazak HIMARS- a u Ukrajinu nikako ne može da pomogne Ukrajini da promeni ratnu sreću u svoju korist zbog toga što dolazak Himarsa i M 270 će samo da označi da će Ukrajina da prestane da koristi sisteme tipa "Grad", da ruska taktika koja ide ovako, da dva dana ide artiljerijska priprema sa avio udarima, pa onda da idu oklopne jednice, čak i nemora da se promeni zbog toga što upotreba artiljerije od strane Ukrajine nije bila selektivna, zbog gađanja Donjecka. Ukrajinci mogu da budu u iskušenju da sa HIMARS-om gađaju Kursk i Belgorod, što će naravno naterati Ruse da zbog dometa HIMARS- a, a što je Lavrov uvtrdio da je cilj Rusije potpuna zaštita Donbasa od raketnih napada, onda će naprosto dolazak Himarsa u Ukrajinu biti izgovor da se krene na Dnjepar, a ako se slučajno bude pogodio Krimski most, to će biti krajnji motiv da Ukrajina poptiše kapitulaciju i demilitarizaciju, kaže za Kurir vojni komentator Boško Jovanović.

Podsetimo, Oleksej Rezikov, ministar odbrane Ukrajine na svom Tviter nalogu u četvrtak je objavio vest sa slikom da je američki višecevni raketni sistem HIMARS stigao u Ukrajinu.

- Ovo će biti vrelo leto za ruske okupatore, i poslednje za neke od njih, naveo je Reznjikov i zahvalio se svom kolegi Sekretaru za odbranu SAD Lojdu Ostinu III za isporuku ovog raketnog sistema.

Inače prve ukrajinske posade za ovaj raketni sistem počele su obuku početkom juna meseca ove godine na poligonu Grafenver u Bavarskoj, gde su ukrajinski artiljerci prošli sve faze borbene upotrebe ovog raketnog sistema po ubrzanom kursu.

Ukrajinski HIMARS- i o kojima većina od 30 NATO članica može da sanja imaće kontejner za lansiranje 12 raketa dometa do 80 km. Pluton po jednom lanseru od 12 raketa može da bude ispaljen u jednom minutu.

SAD su isporučile Ukrajini za sad prva tri raketna sistema. Ovim isporukama priključili su se Britanci sa svoja tri MLRS M 270 ali u guseničarskoj verziji, dok je američka na šasiji teretnjaka konfiguracije 6x6. U narednim nedeljama i mesecima se očekuje još isporuke ovih sistema, koje Ukrajina smatra ultimativnim oružjem za zaustavljanje ruske ofanzive u Donbasu.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja