ZLOKOBNA PRETNJA RUSKOG POLITIČARA: Ako dođe do novog svetskog rata, prvo pucamo na ovaj evropski grad! VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

ZLOKOBNA PRETNJA RUSKOG POLITIČARA: Ako dođe do novog svetskog rata, prvo pucamo na ovaj evropski grad! VIDEO

Planeta -

Poslanik Dume upozorio je da će britanska prestonica biti prva na meti bombardera, ako izbije novi svetski rat.

Andrej Guruljov poručio je da bi sukob u Ukrajini mogao da preraste u globalni rat posle odluke Litvanije, koja je članica NATO, da blokira tranzit robe u ruskoj eksklavi Kalinjingrad.

Guruljov je rekao da je jedini način da se blokada zaustavi ako Rusija napadne NATO zemlje, što bi pokrenulo klauzulu 5 Severnoatlantskog sporazuma i samim tim Teći svetski rat, prenose britanski mediji.

"Uništićemo čitavu grupu neprijateljskih svemirskih satelita u prvoj vazdušnoj operaciji", rekao je on u intervjuu ruskom kanalu 1. "Neće nas biti briga da li su američki ili britanski pošto ćemo ih sve smatrati NATO satelitima", dodao je on.

"Potom ćemo uništiti čitav sistem protivraketne odbrane, svuda i 100 odsto. Treće, sigurno nećemo krenuti od Varšave, Pariza ili Berlina. Prvi koji će biti pogođen biće London", rekao je Guruljov.

Član parlamentarnog komiteta za odbranu dodao je i da je "kristalno jasno da pretnja svetu potiče od Anglosaksonaca".

"Kao deo operacije uništavanja kritično važnih gradova, Zapadna Evropa će ostati bez snabdevanja strujom. Svo snabdevanje strujom će biti prekinuto i u trećoj fazi ćemo videti šta će SAD reći Zapadnoj Evropi o nastavku borbe po hladnoći, bez struje i hrane", rekao je on.

"Pitam se kako će oni (SAD) uspeti da ostanu po strani. Ovo je grubi plan, a neke momente namerno izostavljam jer se o njima ne govori na TV-u", rekao je on.

Guruljov je odbacio planove koje su zagovarali drugi ruski stručnjaci da se preotme Suvalkovski koridor kroz Litvaniju, za snabdevanje Kalinjingrada koji je stisnut između NATO država Poljske i Litvanije.

On takvu strategiju vidi kao zapadnu zamku jer bi Putinovu vojsku sa dve strane pratile trupe NATO-a.

"Želja naših zapadnih partnera je da očistimo koridor Suvalkovski“, rekao je on. "Ako pogledate mapu, bila bi velika greška sa naše strane da pravimo koridor samo da bismo završili sa NATO trupama desno i levo…"

Njegova strategija je da glavni grad Litvanije vrati svoj raniji identitet kao Vilno, a glavni grad Estonije Talin ponovo postaneo Reval.

"Mi mirno….pretvaramo Vilnjus nazad u Vilno, podsećamo se šta je Reval (carsko ime za Talin) i oslobađamo desni baltički bok, tako da ne brinemo da možemo biti pogođeni s leđa“, rekao je on. "Sa vojne tačke gledišta, nemoguće je dobiti jasan koridor [preko Litvanije]“, rekao je on.

"Ali ako Zapad odluči da blokira Kalinjingradsku oblast, biće doneta odluka o sprovođenju strateške operacije za njenu deblokadu...Ako počnemo da radimo, radićemo kako treba. Sve će biti raščišćeno, jer zašto ostavljati neprijatelje iza leđa?", rekao je on.

Guruljov je bivši zamenik komandanta Južnog vojnog okruga Rusije. Služio je sa ruskim snagama u Siriji. SAD su ga sankcionisale zbog bliskih veza sa Putinom. U februaru su ga navodno čuli na presretnutom pozivu koji je naredio podređenima da spale domove Ukrajinaca nakon što su porodice izbacile na ulicu.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track