VRHOVNI SUD SAD ZABRANIO ABORTUS Bajden: Tužan dan za našu zemlju; Tramp: Bog je doneo odluku
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

reakcije

VRHOVNI SUD SAD ZABRANIO ABORTUS Bajden: Tužan dan za našu zemlju; Tramp: Bog je doneo odluku

Planeta -

Vrhovni sud SAD oborio je danas istorijsku presudu iz slučaja Rou protiv Vejda kojom je legalizovan abortus i tako de fakto zabranio abortuse u bar polovini američkih država pošto je odluku o dozvoli ili zabrani prekida trudnoće prebacio u ruke pojedinačnih država

Dok stotine hiljada Amerikanaca očajava zbog odluke koja je resetovala građanske slobode i ljudska prava u "najvećoj demokratiji sveta", a Vašington se priprema za najavljene proteste, predsednik Džo Bajden se obratio javnosti.

"Ovo je tužan dan za sud i za našu zemlju", rekao je Bajden i dodao da je odlukom Vrhovnog suda ženama oduzeto pravo da same odlučuju o svom zdravlju i radu.

Bajden je optužio svog prethodnika Donalda Trampa da je postavljenjem troje uber konzervativnih sudija pomogao da se poremeti tas na vagi pravde i "ukloni osnovno pravo žena u ovoj zemlji. Ova odluka je kulminacija ekstremne ideologije", rekao je Bajden.

"Vrhovni sud Sjedinjenih Država je danas eksplicitno lišio američki narod ustavnog prava, koje je već priznao. Nisu ga ograničili. Jednostavno su ga oduzeli. Zdravlje i životi žena u ovom narodu su sada ugroženi", rekao je Bajden.

"Sud je postavio državne zakone koji kriminalizuju abortus iz 1800-ih kao objašnjenje – sud je bukvalno vratio Ameriku 150 godina unazad. Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju", rekao je Bajden.

Oglasio se i bivši predsednik Donald Tramp čije je imenovanje sudija pomoglo da SAD posle skoro pola veka ponovo zabrane ženama pravo izbora.

"Bog je doneo odluku", rekao je Tramp za Foks njuz. "Ovo je poštovanje ustava i vraćanje prava koja je odavno trebalo da dobije", rekao je on i dodao da će odluka s pravom biti na pojedinačnim državama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track