URSULA IMA REŠENJE ZA ZIMU: Smanjite grejanje za 2 stepena, to je sav gas iz Severnog toka 1
Foto: EPA / Clemens Bilan

kriza

URSULA IMA REŠENJE ZA ZIMU: Smanjite grejanje za 2 stepena, to je sav gas iz Severnog toka 1

Planeta -

Dok se Evropljani pripremaju za nestašicu gasa izazvanu ratom u Ukrajini, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.

Ako ljudi širom Evropske unije smanje grejanje za samo 2 stepena i podignu temperaturu klima uređaja takođe za 2 stepena, to bi uštedelo količinu energije jednaku svom gasu koji se isporučuje iz Rusije Severnim tokom 1 u Baltičkom moru, rekla je Fon der Lajen.

"U tome dakle ima puno potencijala", izjavila je ona posle samita EU u Briselu i dodala da je potrebno ulagati u obnovljive izvore energije.

Evropsko snabdevanje energijom ugroženo je odlukom Moskve da smanji snabdevanje starog kontinenta gasom kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog rata u Ukrajini.

Mnoge evropske zemlje veoma zavise od ruskih energenata, a Rusija je već potpuno zaustavila isporuku za 12 država EU, rekla je Fon der Lajen.

Nemačka je među onima koji će se suočiti s drastičnim smanjenjem iako Berlin žuri da smanji oslanjanje zemlje na ruske energente.

Ministar privrede Robert Habek takođe je pozvao potrošače da štede energiju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track