ŠTA JE SLEDEĆE NA UDARU VRHOVNOG SUDA SAD? posle prava na abortus na udaru su pristup kontracepciji i gej prava
Foto: EPA/ETIENNE LAURENT

srednji vek

ŠTA JE SLEDEĆE NA UDARU VRHOVNOG SUDA SAD? posle prava na abortus na udaru su pristup kontracepciji i gej prava

Planeta -

Mnogi Amerikanci su šokirano reagovali na odluku Vrhovnog suda da zabrani abortus, a mnogi su, užasnuti, postavili pitanje: šta bi moglo biti sledeće?

Čini se da je konzervativni sudija Klarens Tomas ponudio pregled potencijalnih budućih presuda suda, sugerišući da bi se sud pod kontrolom desnice mogao vratiti pitanjima pristupa kontracepciji i jednakosti u braku, ugrožavajući prava LGBT osoba.

"U budućim slučajevima, trebalo bi da ponovo razmotrimo sve materijalne presedane ovog suda, uključujući Grizvolda, Lorensa i Obergfela“, napisao je Tomas u svom saglasnom mišljenju sa presudom Rou.

Grisvold protiv Konektikata utvrdio je pravo bračnog para da koristi kontracepciju bez uplitanja vlade 1965. Sud je u slučaju Lorens protiv Teksasa iz 2003. presudio da države ne mogu kriminalizovati sodomiju, a Obergefel protiv Hodžesa utvrdio je pravo za istopolne parove da se venčaju u 2015.

U odluci koju je napisao sudija Semjuel Alito, konzervativna većina jasno stavlja do znanja da odluku u predmetu Dobs protiv Ženske zdravstvene organizacije Džekson ne treba tumačiti kao pretnju drugim velikim presedanima. Ali tri liberalne sudije suda - Stiven Brir, Sonja Sotomajer i lena Kagan - odbacile su tu logiku kao farsu. "Ili je masa mišljenja većine licemerje ili su dodatna ustavna prava ugrožena“, napisale su liberalni sudije. "To je jedno ili drugo."

Tomasovo mišljenje potvrdilo je ono čega su se mnogi progresivni zakonodavci i zagovornici reproduktivnih prava godinama plašili. Kraj Roua označava početak, a ne kraj, sudskog prekoračenja konzervativne većine suda, kažu oni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track