OGLASIO SE KREMLJ Ovo je njihov stav o statusu kandidata za ulazak u EU Ukrajine i Moldavije
Foto: Shutterstock, Profimedia

status kandidata

OGLASIO SE KREMLJ Ovo je njihov stav o statusu kandidata za ulazak u EU Ukrajine i Moldavije

Planeta -

Posao Brisela je da odluči kome će dodeliti status kandidata za članstvo u EU, ali to treba da bude urađeno na način koji ne bi stvarao više problema za Rusiju, rekao je u petak sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje da prokomentariše odluku Evropskog saveta da Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU, Peskov je istakao da su ''to, naravno, unutrašnje evropske stvari'', prenosi RT.

On je, međutim, dodao da je ''za nas veoma važno da ti procesi ne stvaraju više problema za nas i naše odnose sa tim zemljama''.

- Tih problema je već dovoljno, priznao je portparol, misleći na tekuću vojnu operaciju Rusije u Ukrajini i prekidu veza sa Moskvom koji je preuzela Moldavija otkako je Maja Sandu postala predsednica prošle godine.

Davanje statusa kandidata za članstvo u EU bivšim sovjetskim republikama takođe ne bi trebalo da dovede do daljeg pogoršanja veza između Moskve i Brisela, nastavio je Peskov.

On je izrazio žaljenje što Moldavija ''iz nekog razloga svoj status kandidata povezuje sa zauzimanjem sve antiruskog stava''.

- Oni misle da što više budu antiruski raspoloženi, to će se više dopasti Evropljanima. Zaista ne želimo da se to desi, istakao je portparol Kremlja.

Peskov je takođe naglasio da obezbeđivanje statusa kandidata nije garancija da postanete stvarni član EU. On se prisetio kako je još u sovjetsko vreme radio kao diplomata u ambasadi u Turskoj i da je zemlja ''bila spremna da se odrekne mnogo toga kako bi postala deo Evrope''.

- Pa, vidimo da Turska još nije otišla dalje od statusa kandidata, ali je u isto vreme postala suverena, nezavisna zemlja, rekao je portparol Kremlja.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova imala je oštrije reči o odluci EU da Ukrajina i Moldavija budu kandidati za pridruživanje bloku.

Zaharova je tvrdila da Brisel nastavlja svoju strategiju ''aktivnog geopolitičkog razvoja'' bivšeg sovjetskog prostora kako bi ''obuzdao'' Rusiju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track