SADA RUSIJA PRETI POLJSKOJ Tvrde da su ubili su 80 poljskih boraca u istočnoj Ukrajini?! Tenzija između dve zemlje ključa
Foto: EPA / MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL

napetost

SADA RUSIJA PRETI POLJSKOJ Tvrde da su ubili su 80 poljskih boraca u istočnoj Ukrajini?! Tenzija između dve zemlje ključa

Planeta -

Tenzije između Rusije i Poljske, koja je članica NATO-a, porasle su do tačke ključanja poslednjih dana usled ruskih tvrdnji da je ubila ''do 80 poljskih plaćenika“ u raketnim napadima.

Prijavljeni gubici dolaze istog dana kada je Rusija potvrdila da je uklonila poljsku zastavu sa spomenika u znak sećanja na ubistvo hiljada Poljaka od strane Sovjetskog Saveza 1940. godine, prenosi Dejli mejl.

Na severu, Moskva je besna zbog toga što je Litvanija blokirala robu pod sankcijama EU da stigne do ruske eksklave Kalinjingrad, koja se nalazi između te baltičke države i Poljske.

Kalinjingrad
Kalinjingradfoto: Profimedia

Ovo je navelo Poljsku da pozove NATO da dodatno pojača svoje bezbednosno prisustvo u Suvalki jazu, uskom koridoru teritorije koji povezuje tri baltičke države sa ostatkom njihovih NATO saveznika i odvaja Kalinjingrad od ruskog saveznika Belorusije.

-Tražićemo pojačanje ovog koridora... u našim razgovorima sa našim partnerima iz NATO-a, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki na konferenciji za novinare u Briselu posle samita Evropske unije.

Moravjecki
Moravjeckifoto: EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Kalinjingrad i Suvalki jaz, na poljskoj teritoriji, bili bi nulta osnova za bilo kakav vojni sukob između NATO-a i Rusije, pošto bi Vladimir Putin odmah krenuo da odseče baltičke države Litvaniju, Letoniju i Estoniju od ostatka NATO-a i ojača izolovanu eksklavu od neizbežnih NATO udara.

Magazin Politiko je Suvalki jaz nazvao najopasnijim mestom na planeti Zemlji.

Moskva je ove nedelje upozorila na "veoma oštre akcije" protiv Litvanije nakon što su preko njene teritorije na putu za Kalinjingrad obustavljene isporuke uglja, metala, građevinskog materijala i napredne tehnologije.

Litvanskom otpravniku poslova u Moskvi rečeno je da Rusija zadržava pravo da deluje u cilju zaštite svojih nacionalnih interesa, osim ako se tranzit tereta ne nastavi u bliskoj budućnosti.

Takav razgovor podstakao je Poljsku da zatraži dodatna utvrđenja NATO-a oko grada Suvalki kako bi zaštitila bezbednost Litvanije od ruskih upada.

Ruske tvrdnje da je ubijeno 80 poljskih boraca samo će povećati tenzije.

-U preciznim udarima na fabriku cinka Megateks u Konstantinovki u Donjeckoj oblasti ubijeno je do 80 poljskih plaćenika, 20 borbenih oklopnih vozila i osam višecevnih raketnih bacača ''Grad'', saopštilo je rusko ministarstvo odbrane u saopštenju koje nije moglo da bude nezavisno provereno.

Donjeck
Donjeckfoto: EPA-EFE/STR

Uobičajena je ruska taktika da zapadne dobrovoljce koji se bore u ukrajinskim oružanim snagama optužuju da su plaćenici i na taj način postaju izuzeti od pravila Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track