BAJDEN POTPISAO ZAKON O STROŽOJ KONTROLI KUPOVINE ORUŽJA: Ako Bog da, to će spasiti mnogo života
Foto: Paul Briden / Alamy / Alamy / Profimedia

divlji zapad

BAJDEN POTPISAO ZAKON O STROŽOJ KONTROLI KUPOVINE ORUŽJA: Ako Bog da, to će spasiti mnogo života

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je prvi veliki savezni zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD.

"Ako Bog da, to će spasiti mnogo života", rekao je Bajden potpisavši zakon.

Najznačajniji zakon o vatrenom oružju usvojen decenijama unazad, došao je na dnevni red nakon nedavnih masovnih pucnjava u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu i supermarketu u Bafalu u Njujorku koji se nalazio u pretežno afroameričkom naselju.

Dvostranačka grupa pregovarača počela je da radi u Senatu i predstavila zakonodavni tekst u utorak. Predlog zakona objavili su republikanski senatori Džon Kornin iz Teksasa i Tom Tilis iz Severne Karoline i demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata i Kirsten Sinema iz Arizone.

Predlog zakona u Senatu, izglasan juče sa 65 prema 33 glasa.

"Ovaj dvopartijski zakon će pomoći u zaštiti Amerikanaca. Deca u školama i zajednicama će biti bezbednija zbog njega. Predstavnički dom treba odmah da glasa o ovom zakonu i da mi ga pošalje na potvrđivanje" poručio je Bajden.

Mera uključuje milione dolara za mentalno zdravlje, bezbednost u školama, programe intervencija u kriznim situacijama i podsticaje za države da uključe dosije maloletnika u Nacionalni sistem trenutne provere kriminalne prošlosti.

Paket predstavlja najznačajnije novo savezno zakonodavstvo za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem od istekle desetogodišnje zabrane jurišnog oružja iz 1994. godine, iako ne uspeva da zabrani svako oružje.

Postizanje dvostranačkog sporazuma o glavnom zakonu o oružju bilo je notorno teško za zakonodavce poslednjih godina, čak i suočenima sa nebrojenim masovnim pucnjavama širom zemlje.

Demokrate su posebno požurile da proslave dvopartijski sporazum o oružju, pošto je akcija za rešavanje nasilja nad oružjem glavni prioritet za stranku.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track