SATANIN SIN SPREMAN ZA RASPOREĐIVANJE DO KRAJA GODINE? Rusija počela serijsku proizvodnju interkontinentalnih raketa SARMAT!
Foto: Profimedia / EyePress News /Shutterstock

naoružavanje

SATANIN SIN SPREMAN ZA RASPOREĐIVANJE DO KRAJA GODINE? Rusija počela serijsku proizvodnju interkontinentalnih raketa SARMAT!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin pohvalio se ove nedelje da bi najnovija nuklearna raketa Moskve, koju je NATO nazvao "Satana-2“, mogla da bude spremna za raspoređivanje do kraja godine.

Putin je diplomcima ruskih vojnih akademija rekao da interkontinentalne balističke rakete visoke 14 spratova, koje su u Rusiji zvanično poznate kao "RS-28 Sarmat“, nemaju konkurenciju u svetu.

"Teška interkontinentalna balistička raketa Sarmat uspešno je testirana“, rekao je predsednik diplomcima u sredu. "Planirano je da do kraja ove godine prvi takav kompleks bude stavljen na borbeno dežurstvo".

Rusija je najavila prvo probno lansiranje Satane-2 u aprilu, a mesec dana kasnije, Dmitrij Rogozin, šef ruske državne svemirske agencije Roskosmos, rekao je da će nacionalni arsenal uskoro uključivati 50 novih raketa.

"Predlažem da agresori razgovaraju sa nama ljubaznije“, rekao je tada Rogozin.

U nedavnom intervjuu za televizijski kanal "Rusija 24“ Rogozin je rekao da je Moskva "već pokrenula serijsku proizvodnju raketa".

"Polazimo od toga da do kraja godine treba da stavimo na borbeno dežurstvo prvi puk u Užuru, u Krasnojarskom kraju", rekao je Rogozin i dodao da se Roskosmos priprema za drugo testiranje Sarmata.

Prvi put predstavljena 2018. godine, Satana-2 može da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca, i ima procenjeni domet između 6.200 i 11.800 milja, što bi omogućilo Kremlju da pogodi mete bilo gde na planeti.

Kremlj je u maju zapretio da će rasporediti rakete Sarmat u napadu na Finsku, Veliku Britaniju i SAD, nakon što je finski predsednik Sauli Niinisto signalizirao nameru svoje zemlje da se pridruži NATO-u.

"Ako Finska želi da se pridruži ovom bloku, onda je naš cilj apsolutno legitiman — da dovedemo u pitanje postojanje ove države. To je logično“, rekao je Aleksej Žuravljov, zamenik predsednika Odbora za odbranu ruskog parlamenta.

"Ako Sjedinjene Države ugroze našu državu, to je dobro: evo vam Sarmat i biće nuklearnog pepela od vas ako mislite da Rusija ne treba da postoji“, dodao je on. "A Finska kaže da je jedno sa SAD. Pa, stanite u red.”

U svom govoru maturantima vojnih škola, Putin je rekao da je njegova administracija posvećena modernizaciji i jačanju ruskih oružanih snaga usred "potencijalnih vojnih pretnji i rizika“.

"Među prioritetnim oblastima je opremanje trupa novim sistemima naoružanja koji će odrediti borbenu efikasnost vojske i mornarice u godinama i decenijama koje dolaze“, rekao je on.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Tass/Njujork post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track