GRADONAČELNICA BERLINA PRIČALA 15 MINUTA SA LAŽNIM GRADONAČELNIKOM KIJEVA? Pravi Kličko raspoložen za razgovor
Foto: Printscreen/Twitter

rat svim sredstvima

GRADONAČELNICA BERLINA PRIČALA 15 MINUTA SA LAŽNIM GRADONAČELNIKOM KIJEVA? Pravi Kličko raspoložen za razgovor

Planeta -

Gradonačelnica Berlina Franciska Gifi razgovarala je 15 minuta sa čovekom koji se predstavio kao gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Ali onda se pojavila sumnja da je njen sagovornik "lažnjak".

Video poziv između gradonačelnice Berlina Franciske Gifi i čoveka koji se pretvarao da je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko prekinut je pošto se pojavila sumnja da je čovekvaralica, saopštila je u petak kancelarija Senata Berlina.

"Nije bilo referentnih tačaka da se video-konferencija nije vodila sa stvarnom osobom. Očigledno je u pitanju lažnjak. Policija je pozvana da istraži", napisala je kancelarija na Tviteru.

Prema rečima portparolke Gifijeve, Lize Frerihs, prvih 15 minuta razgovora između gradonačelnice i prevaranta bilo je potpuno neupadljivo.

"Navodni gospodin Kličko je pitao kako se snalazimo sa brojnim ukrajinskim izbeglicama, kako se nosimo sa tim, koji su brojevi — sasvim normalan razgovor, kako smo i očekivali“, rekla je ona o video pozivu koji je bio planiranim danima unapred.

Gifijeva je počela da sumnja da nešto nije u redu kada je ta osoba želela da govori o Ukrajincima koji "pokušavaju da dobiju socijalna davanja u Berlinu“, rekla je Frerihs.

"I postojao je zahtev da bismo mogli da preduzmemo akcije preko vlasti da podržimo mladiće koji se vraćaju u Ukrajinu da se bore“, dodala je portparolka gradonačelnice.

Frerihs je rekla da je poslednja tema, o pravima homoseksualaca, bila još neobičnija: "Pitao je da li možemo da podržimo Kijev u savetodavnom svojstvu da bude domaćin neke vrste CSD-a (Parada ponosa). To je bilo prilično čudno u svetlu rata.“

Veza je tada prekinuta, navode iz kabineta gradonačelnice. Administrativno osoblje je kasnije saopštilo da je ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrij Melnik potvrdio da Gifi nije razgovarala sa Kličkom.

"Nažalost, deo je realnosti da se rat vodi svim sredstvima — uključujući i onlajn, kako bi se digitalnim metodama podrilo poverenje i diskreditovali ukrajinski partneri i saveznici“, rekla je Gifi.

Nemački dnevni list Bild kontaktirao je gradonačelnika Kijeva, koji je izrazio nadu da će uskoro moći da razgovara sa Gifejevom preko zvaničnih kanala. "Ni meni ne treba prevodilac“, rekao je Kličko, koji je godinama živeo u Nemačkoj.

Gifi mu se zahvalila na Tviteru, napominjući da je varalica tražio da govori ruski sa prevodom jer je navodno oko njega bilo zaposlenih koji ne govore nemački.

Frerihs je rekao da nije bilo očiglednih indikacija da Gifi nije razgovarala sa stvarnom osobom, ali da je u retrospektivi osoba koja se izjasnila da je Kličko verovatno "lažna".

"Preko puta nas je sedeo neko ko je ličio na Vitalija Klička“, rekla je ona.

Kurir.rs/Dojče vele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja