TURSKA VRAĆA SMRTNU KAZNU? Erdoganove komentare o vraćanju zastrašujuće kazne ministarstvo pravde shvatilo kao instrukciju
Foto: EPA / RICCARDO ANTIMIANI

požar

TURSKA VRAĆA SMRTNU KAZNU? Erdoganove komentare o vraćanju zastrašujuće kazne ministarstvo pravde shvatilo kao instrukciju

Planeta -

Turska će ponovo razmotriti svoju odluku iz 2004. o ukidanju smrtne kazne, rekao je ministar pravde u subotu, nakon što je predsednik Redžep Tajip Erdogan pokrenuo pitanje smrtne kazne u vezi sa uzrokom ovonedeljnih požara.

Smrtna kazna je izbačena iz Ustava u prvim godinama Erdoganove vladavine. Ali nakon što je, kako se sumnja, namerno izazvan požar uništio 4.500 hektara obalne šume Egeja, Erdogan je rekao da je potrebna stroža pravda.

Vlasti su saopštile da je privedeni osumnjičeni priznao da je izazvao požar u blizini odmarališta Marmaris. Požar je, inače, suzbijen, saopštile su vlasti u subotu.

Nakon što je u petak posetio lice mesta, Erdogan je rekao da bi kazna za paljenje šuma trebalo da bude "zastrašujuća, a ako je to smrtna kazna, to je smrtna kazna".

Obraćajući se u subotu novinarima u gradu Agri na istoku zemlje, ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da su predsednikovi komentari "instrukcije za nas“.

"Počeli smo da radimo na tome kao ministarstvo," rekao je Bozdag, dodajući da je trenutna kazna za podmetanje požara 10 godina zatvora, koja se može povećati na doživotnu kaznu ako je deo organizovanog kriminala.

Prvi veliki letnji požar u zemlji počeo je u utorak i prizvao je uspomene na prošlogodišnje požare, nagore ikad, koji su opustošili 140.000 hektara.

Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je u četvrtak da je osumnjičeni priznao da je spalio šumu iz frustracije zbog porodičnih problema.

Lokalni zvaničnici rekli su Rojtersu poslednjih dana da vlastima nedostaje neophodna oprema i osoblje za još jedno leto požara.

Ministar šumarstva Vahit Kiriši rekao je u petak da su 88 odsto šumskih požara u Turskoj izazvali ljudi.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja