ISTIČE MI VREME, SIGURNO ĆE ME STRELJATI! Britanski plaćenik zarobljen u Donbasu izgubio svaku nadu
Foto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

ukrajina

ISTIČE MI VREME, SIGURNO ĆE ME STRELJATI! Britanski plaćenik zarobljen u Donbasu izgubio svaku nadu

Planeta -

Ejdenu Aslinu je rečeno da će sigurno biti pogubljen, tvrdi njegova porodica.

Britancu koji je kao strani plaćenik osuđen na smrt u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) rečeno je da će pogubljenje biti izvršeno, saopštila je njegova porodica.

Bivši negovatelj, poreklom iz Njuarka u Notingemširu, rekao je svojoj porodici da su mu rekli da da zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva nisu pokušali da pregovaraju u njegovo ime i da mu "vreme ističe".

"Nemam reči. Mora da je svačija najgora noćna mora da član vaše porodice bude ugrožen na ovaj način", rekla je BBC-u Aslinova baka, Pamela Hol. "Ejden je bio izuzetno uznemiren kada je jutros nazvao svoju majku. Suština je da je Ejden rekao da mu je DPR rekao da niko iz UK nije stupio u kontakt i da će biti pogubljen".

"Moram da verujem u ono što nam je Ejden rekao, da ako DPR ne dobije neki odgovor, onda će ga pogubiti. Očigledno, nadam se da to nije istina".

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus razgovarala je o Aslinovom slučaju sa ukrajinskim zvaničnicima pre oko dve nedelje i sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom razgovarala o "naporima da se obezbedi oslobađanje ratnih zarobljenika koje drže ruski punomoćnici“ . Trus je smrtne kazne nazvala "lažnom presudom bez apsolutno ikakvog legitimiteta“.

Forin ofis, piše Gardijan, istražuje slučajeve britanskih državljana koji su pritvoreni u Ukrajini i pruža podršku porodicama Aslina (28) i Šona Pinera (48)iz Bedfordšira. Dvojica Britanaca i državljanin Maroka, za koje se navodi da su Saudun Brahim, zarobljeni su u aprilu dok su se borili u ukrajinskoj vojsci u gradu Mariupolju.

Smatra se da su ti muškarci prvi ukrajinski vojnici kojima su sudile proruske snage. Par se preselio u Ukrajinu 2018. godine i služio je kao deo ukrajinskih oružanih snaga nekoliko godina pre ruske invazije.

Obojica imaju ukrajinske partnere i zemlju smatraju svojom domovinom. Aslin se nastanio u južnom gradu Nikolajevu i dobio ukrajinsko državljanstvo, koje ima uz britansko.

Sud DNR tvrdi da su njih dvojica bili "plaćenici“ koji su za novac poslati da se bore u stranom sukobu.

Oni su optuženi za zločine, uključujući nasilnu zauzimanje vlasti i obuku za vršenje terorističkih aktivnosti, navodi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nedavno je rekao britanskim studentima da je ono što Rusija radi britanskom paru "tragična navika“ i da "ne može biti opravdanja za takve postupke“.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je rekla da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike prema zakonima navedenim u Ženevskim konvencijama.

Ukrajina je izrekla zatvorske kazne za najmanje tri ruska vojnika zbog ratnih zločina povezanih sa invazijom koja je počela 24. februara.

Izvori iz britanske vlade sugerisali su BBC-u da ministri nisu voljni da pregovaraju direktno sa Moskvom jer bi to moglo da podstakne lažnu rusku priču da su ti ljudi plaćenici.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track