OVO JE NOVI KOMANDANT RUSKIH SNAGA U UKRAJINI? Bio je zapovednik Vazdušnih i svemirskih snaga i veteran rata u Siriji
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN

smene i postavljenja

OVO JE NOVI KOMANDANT RUSKIH SNAGA U UKRAJINI? Bio je zapovednik Vazdušnih i svemirskih snaga i veteran rata u Siriji

Planeta -

Nakon izveštaja da je Vladimir Putin smenio više ruskih generala, pojavila se i vest da je za zapovednika Južne vojne oblasti izabran dosadašnji zapovjednik Zračnih i svemirskih snaga (VKS)

Nekoliko najviše rangiranih ruskih generala najverovatnije je smenjeno sa svojih položaja početkom ovog meseca, a britansko Ministarstvo obrane javlja da je među njima najverovatnije i zapovednik Južne vojne oblasti, general Aleksandr Dvornikov.

Kako javlja britansko ministarstvo, najverovatnije je smenjen i general-pukovnik Andrej Serdjukov, zapovednik elitnih Vazdušno-desantnih snaga (VDV) Ruske Federacije. Oba generala veterani su čečenskih ratova, ruske intervencije u Siriji i nosioci ordena Heroj Ruske Federacije.

Dvornikova je na mestu zapovednika Južne vojne oblasti, kako navode britanski mediji, zamenio još jedan heroj Ruske Federacije, general Sergej Surovikin, dosadašnji zapovednik Vazdušnih i svemirskih snaga (VKS), koji je takođe predvodio rusku intervenciju u Siriji 2017. i 2019. godine, ukupno duže nego bilo koji drugi ruski general.

Prema većini zapadnih obaveštajnih izvora, general Dvornikov poslat je u Ukrajinu krajem aprila ove godine kako bi preuzeo direktno operativno zapovedanje ruskim snagama u toj zemlji.

Nakon početnih neuspeha ruske invazije i zapovednog i logističkog haosa koji je usledio, Kremlj je navodno odlučio da postavi jasnu zapovednu strukturu na terenu, s jednim visokim oficirom unutar Ukrajine kojem će direktno odgovarati svi drugi zapovednici jedinica koje učestvuju u ratu. Ta čast je pripala upravo zapovedniku Južne vojne oblasti, čije su jedinice i najviše zastupljene među ruskim snagama u Ukrajini.

Mišljenja zapadnih analitičara o iskustvu i veštini generala Dvornikova nisu bila previše pozitivna - većina je navodila da se radi o zapovedniku skromnog ratnog iskustva, čiji je mandat u Siriji obeležilo masovno razaranje civilnih meta i svađa s iranskim saveznicima, zbog koje je Teheranu morao lično da se izvinjava ruski ministar obrane Sergej Šojgu.

Dvornikova strategija u Siriji svodila se prvenstveno na frontalne napade uz podršku teške artiljerije - ista strategija koju su poslednjih nedelja imale i ruske snage u Ukrajini.

Njegov zamenik na terenu, general Surovikin, bio je zapovednik Istočne vojne oblasti od 2013. do 2017., kada je imenovan za zapovednika VKS-a, grane ruske vojske nastale spajanjem ruskog ratnog vazduhoplovstva i svemirskih obrambenih snaga.

Iza Surovikina je, pak, niz kontroverzi, od optužbi za korupciju do optužbi za nasilničko ponašanje, piše Jutarnji list. NAvodno, dok je služio kao zapovednik 34. motorizovane pješadijske divizije, pukovnik Viktor Čibizov ga je 2004. optužio da ga je pretukao jer je glasao za pogrešnog kandidata.

Samo mesec dana kasnije, zamenik zapovednika divizije za naoružanje, brigadir Andrej Štakal se ustrelio pred Surovikinom i zamenikom zapovednika vojne oblasti, navodno nakon što se Surovikin izdrao na njega i vređao ga.

Vojni sud oba je puta oslobodio Surovikina.

Surovikin je 2011. bio zadužen i za uspostavljanje ruske Vojne policije kao zasebne grane unutar vojske, no zbog sukoba između Ministarstva obrane i Kancelarije vojnog tužilaštva ostao je bez željenog zapovedništva nad tom jedinicom.

Njegov uspon kroz ruske oružane snage, a pogotovo njegovo imenovanje za generala pukovnika 2021. godine, naveo je pojedine analitičare da spekulšu da se Surovikin priprema da jednog dana nasledi sadašnjeg načelnika Generalštaba ruske vojske, Valerija Gerasimova.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track