ANALIZA CNN: Ukrajinci imali najgoru sedmicu od pada Marijupolja, ako se ukopaju oko ovog grada Rusi će se namučiti da ga osvoje
Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

rat

ANALIZA CNN: Ukrajinci imali najgoru sedmicu od pada Marijupolja, ako se ukopaju oko ovog grada Rusi će se namučiti da ga osvoje

Planeta -

Ukrajinska odbrana Lisičanska – poslednjeg grada u regionu Luganska koji još uvek drže – postala je mnogo slabija.

Ruske snage nedeljama pokušavaju da unište ukrajinske odbrambene položaje južno i istočno od grada, u nastojanju da opkole i odseku ukrajinske trupe koje imaju zadatak da ga drže.

Proteklih nekoliko dana, Rusi su osvojili nekoliko sela južno od Lisičanska, ali ne bez gubitaka od ukrajinske artiljerijske vatre. Ukrajinska vojska tvrdi da se neke ruske bataljonske taktičke grupe konsoliduju ili povlače da bi obnovile svoje borbene sposobnosti, piše CNN.

Institut za proučavanje rata, u svojoj analizi bojnog polja, kaže da ruski prodor sa juga znači da bi oni "možda mogli da ugroze Lisičansk u narednim danima, izbegavajući težak suprotstavljen prelazak reke Siverski Donjec“.

Naselja za koja su ukrajinski zvaničnici u sredu potvrdili da su izgubljena nalaze se na zapadnoj obali reke Siverski Donec, u krugu od 10 kilometara od južne periferije grada.

"Rusi se približavaju Lisičansku, ukopavajući se u obližnje gradove. Grad granatiraju avioni“, rekao je Sergej Hejdej, načelnik Luganske regionalne vojne administracije.

Hejdej je priznao da je situacija "teška“ u oblasti južno od Lisičanska. "Neprijatelj je ušao u Toškivku, što mu je omogućilo da pojača vatru na druga naselja", rekao je on.

Hejdej je rekao da su ruske snage ukopane u nekoliko sela neposredno južno od Lisičanska, uključujući Ustinovku, Pidlisne i Mirnu Dolinu, i da su napredovale kod Bile Hore. "Našim vojnicima nije lako da održe odbranu“, priznao je on.

Tokom svoje kampanje, Rusija je koristila taktiku intenzivnog bombardovanja pre nego što je pokušala da zauzme teritoriju. Hejdejevi komentari sugerišu da je ukrajinska odbrana oko Lisičanska počela da podleže mnogo većoj ruskoj vatrenoj moći, posle nedelja bombardovanja.

Ukrajinske snage priznale su danas da su izgubile Severodonjeck i preokreti pretrpljeni proteklih dana, posle nedelja odlučnog otpora, verovatno označavaju najtežu nedelju za ukrajinsku vojsku od predaje poslednjih branilaca u Marijupolju.

Napadi u blizini Lisičanska se izvode u tandemu sa obnovljenim naporima Rusije da preseku autoput koji ide zapadno do Bahmuta, kritične linije komunikacije za Ukrajince. Na nekim mestima, ruske snage su na nekoliko kilometara od autoputa.

Ukrajinska odbrana Severodonjecka i Lisičanska potrošila je vatrenu moć mnogih ruskih jedinica i umanjila njihove napore da napreduju u susednoj Donjeckoj oblasti. Međutim, Rusi i dalje mogu da pozovu rezerve koje se drže u obližnjim oblastima jugozapadne Rusije - dok su neke od najboljih ukrajinskih jedinica ozbiljno iscrpljene višemesečnim raketnim, raketnim, artiljerijskim i vazdušnim napadima.

Ali ako Ukrajinci odluče da se ukopaju oko Lisičanska, verovatno će biti potrebni značajni višenedeljni ruski napori da ga zauzmu. Do tada, piše CNN, ovaj grad bi mogao da liči na delimično sravnjene gradove Severodonjeck, obližnje Popasne i Marijupolj.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja