JEDNA OD NAJSTARIJIH DŽAMIJA NA SVETU PRONAĐENA U IZRAELSKOJ PUSTINJI Ostaci bogomolje bacaju svetlo na islamizaciju oblasti VIDEO
Foto: Gil Cohen Magen / Xinhua News / Profimedia

arheologija

JEDNA OD NAJSTARIJIH DŽAMIJA NA SVETU PRONAĐENA U IZRAELSKOJ PUSTINJI Ostaci bogomolje bacaju svetlo na islamizaciju oblasti VIDEO

Planeta -

Izraelski arheolozi iskopali su retku drevnu džamiju na jugu zemlje za koju su zvaničnici za antikvitete rekli da baca novo svetlo na prelazak ovog regiona sa hrišćanstva na islam.

Ostaci džamije, za koje se veruje da su stari više od 1.200 godina, otkriveni su tokom radova na izgradnji novog naselja u beduinskom gradu Rahatu, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA).

Džamija, koja se nalazi u pustinji Negev, sadržala je kvadratnu prostoriju i zid okrenut ka Meki, sa polukružnom nišom u tom zidu okrenutom ka jugu, saopštila je IAA.

"Ove jedinstvene arhitektonske karakteristike pokazuju da je zgrada korišćena kao džamija“, saopštile su vlasti, napominjući da je verovatno mogla da ugosti nekoliko desetina vernika istovremeno.

Na maloj udaljenosti od džamije otkrivena je i "luksuzna zgrada", sa ostacima posuđa i staklenih predmeta koji ukazuju na bogatstvo njenih stanovnika, saopštila je IAA.

Pre tri godine, vlasti su u blizini iskopale još jednu džamiju iz iste ere od sedmog do osmog veka, nazvavši dve islamske bogomolje "među najranijim poznatim u svetu“.

Džamije, imanja i drugi domovi koji su pronađeni u blizini osvetlili su "istorijski proces koji se odigrao u severnom Negevu uvođenjem nove religije – religije islama i nove vladavine i kulture u regionu“, saopštila je IAA.

"Oni su postepeno uspostavljeni, nasleđujući raniju vizantijsku vladu i hrišćansku religiju koja je vladala zemljom stotinama godina", dodala je IAA.

Muslimansko osvajanje regiona dogodilo se u prvoj polovini sedmog veka.

IAA je saopštila da će džamije pronađene u Rahatu biti sačuvane na svojim sadašnjim lokacijama, bilo kao istorijski spomenici ili kao aktivna mesta za molitvu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track