LITVANSKI PREDSEDNIK PORUČIO: Nema ustupaka u sankcijama EU prema Kalinjingradu
Foto: Foto Printscreen Twitter

rat u ukrajini

LITVANSKI PREDSEDNIK PORUČIO: Nema ustupaka u sankcijama EU prema Kalinjingradu

Planeta -

Litvanija neće praviti ustupke po pitanju tranzita sankcionisane robe u rusku enklavu Kalinjingrad, poručio je predsednik Gitanas Nauseda.

"Savršeno je jasno da Litvanija mora da primeni i da će primeniti sankcije EU. Litvanija mora da zadrži kontrolu nad robom koja se transportuje preko njene teritorije, a bilo kakvi ’koridori‘ ne dolaze u obzir, kao što ne dolaze u obzir ustupci Rusiji“, naveo je Nauseda.

"Vlada treba odmah da počne konsultacije sa Evropskom komisijom kako uvedene sankcije ne bi naštetile ni interesima Litvanije ni međunarodnim sporazumima“, dodao je on.

Ranije je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov rekao da je 18. juna litvanski nacionalni železnički operater obavestio Kalinjingrad o ograničenjima na tranzit robe između regiona i kopnene Rusije, a 21. juna stigla je vest da su ograničenja uticala i na drumski saobraćaj.

Kremlj je taj potez označio kao ekonomsku blokadu, dok Litvanija i EU insistiraju da ograničenja imaju za cilj samo sprovođenje režima sankcija Rusiji.

Kurir.rs/Tass

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track