NEMAČKI SUD PRELOMIO Od 2023. više nema 'dame i gospodo' na železnici jer to diskriminiše rodno neutralne osobe
Foto: HENNING KAISER / AFP / Profimedia

odluka

NEMAČKI SUD PRELOMIO Od 2023. više nema 'dame i gospodo' na železnici jer to diskriminiše rodno neutralne osobe

Planeta -

Viši sud u Frankfurtu obavezuje Nemačku železnicu (Deutsche Bahn) da obezbedi da se kupcima obraća na rodno neutralan način pri onlajn rezervaciji karata od januara 2023.

Na to se požalila osoba koja se izjasnila da je rodno neutralna, odnosno da nije ni žensko ni muško, javlja Fenix Magazin.de.

Sud je presudio da će se železnička kompanija od 1. januara 2023. morati da se suzdrži od “diskriminacije onog koji je podneo tužbu nebinarnog pola zahtevajući da se pri korišćenju ponuda kompanije oslovljava sa g. ili gospođo”. Konkretan slučaj se odnosio na rezervaciju karte preko Deutsche Bahna putem interneta.

I prilikom registracije i prilikom kupovine, bio je izbor samo “gospodin” ili “gospođa.” Bez tog odabira kupovina karte nije bila moguća. Osoba nebinarnog pola oslovljena sa “gospodine” je naknadno podnela tužbu zbog diskriminacije.

Sud u Frankfurtu je prvostepeno prihvatio sadržaj tužbe, ali je odbio naknadu.

Viši sud je osobi koja je tužila odredio i odštetu od 1.000 evra.

Sud je obrazložio da je zbog povrede zabrane diskriminacije osoba koja je podnela tužbu nematerijalnu štetu. Osoba “pripisivanje muškosti” od strane optuženog doživljava kao napad na sebe, što dovodi do značajnog psihičkog stresa.

Budući da sistem onlajn rezervacija nije namenjen samo podnosiocu tužbe, železnice sada moraju da ga promene, objasnila je portparolka Višeg suda (OLG).

Budući da je potrebna tehnička prenamena, Deutsche Bahnu je dat rok do kraja godine.

Kurir.rs/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track