DA LI RUSIJA POBEĐUJE U RATU? Evo šta Blinken misli o invaziji na Ukrajinu
Foto: EPA / MARTIAL TREZZINI

kriza na istoku

DA LI RUSIJA POBEĐUJE U RATU? Evo šta Blinken misli o invaziji na Ukrajinu

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je, uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini, ruska invazija doživela neuspeh i tako će se nastaviti.

- Nemojmo da brkamo taktičko sa strateškim. Kada je reč o Putinovim strateškim ciljevima, oni su već propali, rekao je Blinken televiziji CNN.

- Njegov strateški cilj je bio da ukine suverenitet i nezavisnost Ukrajine, da je izbriše sa mape, da je potčini Rusiji. To je propalo, nastavio je Blinken, prenosi Politiko.

Blinken je naveo da je Putinov početni pokušaj da u blickrigu zauzme Kijev i druge oblasti, ali da je to propalo, ali je dodao da je u poslednjih nekoliko sedmica ruska vojska uspela da zauzme više gradova na istoku Ukrajine, uključujući Marijupolj i Severodonjeck.

- U istočnoj Ukrajini se vodi taktička, žestoka bitka sa ruskim agresorom, uz odbijanje ukrajinskih snaga. Ono što je zaista važno jeste strateški predlog da Putin neće uspeti u onome što je pokušao da postigne, ističe on.

On je rekao da Putin takođe nije uspeo u svom nastojanju da iskoristi invaziju da dovede do podela u NATO.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track