Jasmina Andrić: Ovaj samit će biti ozbiljna prekretnica u sukobu u Ukrajini i posle njega će se mnoge stvari promeniti!
Foto: Foto Printscreen Kurir TV

samit nato pakta u madridu

Jasmina Andrić: Ovaj samit će biti ozbiljna prekretnica u sukobu u Ukrajini i posle njega će se mnoge stvari promeniti!

Planeta -

Severnoatlanska alijansa danas u Madridu počinje trodnevni samit, orvi koji se održava u trenutku dok u srcu Evrope bukti rat Rusije i Ukrajine. Ovogodišnji samit je četvrti po važnosti od okončanja Hladnog rata po usvajanju nove doktrine alijanse predviđa da se očekuje odluka o najvećem rasporedu vojske članica bloka 30 zemalja od kraja Hladnog rata u Poljskoj, Baltičkim državama, Rumuniji i Bugarskoj. Četiri borbene grupe i peta u procesu formiranja postaju brigade A klasifikacije jačine 3.000-5.000 vojnika.

Cilj NATO je jasno stavljanje do znanja Rusiji da je alijansa spremna da ogovori na rusku ageresiju na bilo koju članicu. Na samitu biće reći i o povećanju budžeta za odbranu. Alijansa će se na samitu dotaći i Kine neće biti navedena kao pretnja, nego kao geostrateški izazov.

Jasmina Andrić, Odbrana i Bezbednost
foto: Foto Printscreen Kurir TV

Jasmina Andrić urednica magazina odbrana i bezbednost iznela je svoj pogled šta se može očekivati na trodnevnom samitu.

"Ovogodišnji samit NATO-a će definitivno biti obeležen sukobom u Ukrajini. Rusija je ovom intervencijom dala smisao postojanju NATO-a kao odbrambenog saveza. Te alijansa sada više nego ikada može pod izgovorom ruske pretnje da opravda svoje postojanje i delovanje. Najznačajniji segment samita biće definitivno članstvo Švedske i Finske u ovom savezu. Videćemo da li je alijansa imala dovoljno mehanizama da pacifikuje Tursku koja se oštro protivila učlanjenju ovih baltičkih država, s obzirom da je za pridruživanje alijansi potrebna saglasnost svih 30 članica. Dodatno proširenje NATO-a, ukoliko do njega dođe neće ostati bez odgovora Rusije koja je već iskazala svoje preteće stavove po ovom pitanju. Pored toga očekuje se usvajanje novog Strateškog koncepta NATO.

Jasmina Andrić, Odbrana i Bezbednost
foto: Foto Printscreen Kurir TV

Strateški koncept je najznačajniji dokument posle Severnoatlanskog ugovora i ima centralno mesto u strategijskom upravljanju NATO-om i u definisanju osnovnih bezbednosnih zadataka alijanse. Nakon 2001. godine okosnica Strateškog koncepta NATO-a je bila borba protiv terorizma i oružja za masovno uništenje. Novi Strateški koncept NATO-a o kome se govori mogao bi da stavi rusku pretnji čak i ispred terorizma. Takođe posebno značajno pitanje biće veličina i raspored borbenih grupa koje će biti prisutne u Evropi posebno na njenom istočnom krilu. Odnosno sadašnje borbene grupe do 1600 vojnika bi mogle da pređu na nivo birgade.Lično mislim da će ovaj samit biti ozbiljna prekretnica u sukobu u Ukrajini i da će se posle njega mnoge stvari promeniti. Da li će se međunarodne tenzije smanjiti ili zaoštriti zavisiće u mnogome od rezultata ovog samita, kaže urednica magazina Odbrana i bezbednost za Kurir.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track