RUSIJA POKRENULA NEOBIČNO INTENZIVNE TALASE NAPADA: Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da su snage Moskve "sve iscrpljenije"
Foto: EPA/ STR, EPA/ VASILIY ZHLOBSKY, EPA/YURI KOCHETKOV, EPA/ OLEG PETRASYUK

rat u ukrajini

RUSIJA POKRENULA NEOBIČNO INTENZIVNE TALASE NAPADA: Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da su snage Moskve "sve iscrpljenije"

Planeta -

Rusija je proteklih dana pokrenula "neobično intenzivne talase napada" širom Ukrajine, koristeći oružje dizajnirano da zauzme ciljeve od "strateške važnosti", objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Ministarstvo je u svom najnovijem izveštaju o situaciji u Ukrajini, navelo da ukrajinske snage nastavljaju sa konsolidovanjem svojih položaja na visokim pozicijama u Lisičansku - poslednjem velikom gradu u Lugansku koji je i dalje pod kontrolom Kijeva.

"Ukrajinske jedinice nastavljaju da remete rusku komandu i kontrolu uspešnim napadima duboko iza ruskih linija", dodaje se u izveštaju.

Britanci navode da je u periodu od 24. do 26. juna Rusija upotrebila rakete dugog dometa kako bi pokrenula niz neobično intenzivnih napada širom zemlje.

Ovo oružje je vrlo je verovatno uključivalo AS-4 kičen iz sovjetske ere i modernije rakete AS-23a kodiak, ispaljene iz beloruskog i ruskog vazdušnog prostora", saopštilo je ministarstvo obrane.

Rusi su postigli samo taktički uspeh kod Severodonjecka, navode britanski obaveštajci i dodaju da su "ruske snage sve iscrpljenije".

"Trenutno su na nivou degradirane borbene efikasnosti što je neodrživo na duže staze", navodi se u izveštaju britanskog ministarstva odbrane.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja