SMRTONOSNI ŽUTI OBLAK U JORDANU: Najmanje 13 poginulih u eksploziji rezervoara sa hlorom VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

250 povređenih

SMRTONOSNI ŽUTI OBLAK U JORDANU: Najmanje 13 poginulih u eksploziji rezervoara sa hlorom VIDEO

Planeta -

U eksploziji koja je izazvala širenje otrovnog gasa hlora u luci Akaba u Jordanu poginulo je najmanje 13 ljudi, a 250 je povređeno.

Rezervoar napunjen sa 25 tona hlora pao je sa krana u luci Akaba, na severoistočnoj obali Crvenog mora, što je izazvalo eksploziju zbog koje se u vazduh podigao oblak jarko žutog otrovnog gasa.

Na video-snimku objavljenom na stranici državne televizije na Tviteru vidi se kako rezervoar za skladištenje pada sa krana i udara u palubu broda, kao i ljudi koji beže od žutog oblaka koji se uzdiže.

Lokalni zvaničnici su apelovali na građane Akabe da ostanu u svojim domovima i zatvore prozore.

Služba civilne odbrane objavila je na svojoj Fejsbuk stranici da su specijalizovani timovi angažovani da se pozabave gasom, a da su avioni poslati da evakuišu ljude iz Akabe koji su ugroženi.

Jordanski premijer je otišao u grad nakon incidenta i posetio bolnicu gde su smešteni neki od povređenih.

Područje na kojem se dogodila eksplozija u zalivu Akaba udaljeno je oko 20 kilometara od izraelskog grada Eilata, koji je takođe ugrožen zbog otrovnog gasa.

Akaba ima 188.000 stanovnika, a oko 50.000 živi u Eilatu. Dva grada su povezana kopnenim graničnim prelazom.

Hlor je široko rasprostranjeno sredstvo za dezinfekciju i prečišćavanje vode, ali ako se udiše, gas se pretvara u hlorovodoničnu kiselinu, što može dovesti do unutrašnjeg sagorevanja i davljenja zbog oslobađanje vode u plućima.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track