TO SE NEĆE DOGODITI: Američki zvaničnici privatno ne veruju da će Ukrajina ikada povratiti izgubljenu teritoriju
Foto: AP, EPA, Shutterstock

cnn

TO SE NEĆE DOGODITI: Američki zvaničnici privatno ne veruju da će Ukrajina ikada povratiti izgubljenu teritoriju

Planeta -

Zvaničnici Bele kuće sve više sumnjaju da će Ukrajina ikada moći da povrati svu teritoriju koju je izgubila od Rusije u protekla četiri meseca rata, rekli su američki zvaničnici za CNN.

Savetnici predsednika Džoa Bajdena počeli su među sobom da razmatraju da li bi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski trebalo da promeni svoju definiciju ukrajinske "pobede“ i prilagodi se ideji da se njegova zemlja nepovratno smanjila.

Američki zvaničnici su naglasili za CNN da ova pesimistična procena ne znači da Sjedinjene Države planiraju da izvrše pritisak na Ukrajinu da učini bilo kakve formalne teritorijalne ustupke Rusiji kako bi okončala rat. Takođe postoji nada da će ukrajinske snage uspeti da povrate značajne delove teritorije u verovatnoj kontraofanzivi kasnije ove godine.

Neimenovani kongresni pomoćnik upoznat sa ovih razgovorima rekao je da manja ukrajinska država nije neizbežna. "Da li Ukrajina može da povrati ove teritorije u velikoj meri, ako ne u potpunosti, zavisi od toga koliko im podrške dajemo“, rekao je pomoćnik. On je napomenuo da je Ukrajina zvanično zatražila od SAD najmanje 48 raketnih sistema za višestruko lansiranje, ali da je do danas Pentagon obećao samo osam.

I nisu svi u administraciji toliko zabrinuti - neki veruju da bi ukrajinske snage ponovo mogle da prkose očekivanjima, kao što su to činile u ranim danima rata kada su odbile rusko napredovanje na ukrajinsku prestonicu Kijev. Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ostao je veoma angažovan sa svojim ukrajinskim kolegama i proveo je sate na telefonu prošle nedelje razgovarajući o naporima Ukrajine da povrati teritoriju sa šefom ukrajinske odbrane i predsedavajućim Združenog generalštabova generalom Markom Majlijem, rekli su zvaničnici upoznati sa pozivom.

Rastući pesimizam pojavio se u trenutku kada se Bajden sastaje sa američkim saveznicima u Evropi, gde će pokušati da okupi lidere da ostanu posvećeni naoružavanju i podršci Ukrajini usred brutalne borbe.

"Moramo da ostanemo zajedno. Putin je od početka računao na to da će se NATO i G7 nekako raspasti, ali nismo i nećemo“, rekao je Bajden u nedelju na samitu G7 u Bavarskoj.

Američka administracija je prošle nedelje najavila još 450 miliona dolara bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući dodatne sisteme za lansiranje raketa, artiljerijsku municiju i patrolne čamce. Takođe se očekuje da će SAD objaviti već ove nedelje da su kupile napredni odbrambeni sistem zemlja-vazduh, nazvan NASAMS, za ukrajinske snage. Bajden je ranije ovog meseca u jednom trenutku nagovestio da je posvećen pomoći Ukrajini da dobije prednost na bojnom polju kako bi imala uticaj u pregovorima sa Rusijom.

Međutim, raspoloženje se promenilo u poslednjih nekoliko nedelja dok Ukrajina ne uspeva da uspori napredovanje Rusije u Donbasu i pretrpela je zapanjujuće gubitke u trupama, dostižući čak 100 vojnika dnevno. Ukrajinske snage takođe sagorevaju svoju opremu i municiju brže nego što Zapad može da ih obezbedi i obuči upotrebi novih sistema naoružanja.

Američki vojni zvaničnik i izvor upoznat sa zapadnim obaveštajnim službama složili su se da je malo verovatno da će Ukrajina moći da okupi potrebnu snagu da povrati svu teritoriju koju je Rusija osvojila – posebno ove godine. Zelenski je u ponedeljak rekao da je to njegov cilj. Značajna kontraofanziva bi mogla biti moguća sa više naoružanja i obuke, rekli su izvori, ali Rusija bi takođe mogla da ima priliku da dopuni svoje snage u tom vremenu, tako da nema garancija.

"Mnogo zavisi od toga da li Ukrajina može da povrati teritoriju barem do linija od 23. februara“, rekao je Majkl Kofman, ruski vojni ekspert iz Centra za pomorske analize. "Perspektiva postoji, ali je uslovljena. Ako Ukrajina može da stigne toliko daleko, onda verovatno može da uzme i ostalo. Ali ako ne može, onda će možda morati da preispita kako najbolje da dođe do pobede".

Ruske snage osvajaju zemlju

Ruske snage sada kontrolišu više od polovine istočnoukrajinskog regiona Donjecka, rekao je u četvrtak Pavlo Kirilenko, načelnik vojne administracije Donjecke oblasti. Ukrajinske snage povukle su se u petak iz ključnog istočnog grada Severodonjecka nakon nekoliko nedelja krvave bitke.

Ruske snage su prošle nedelje takođe zauzele teren oko Lisičanska, poslednjeg grada u istočnoj oblasti Luganska koji još uvek kontroliše Ukrajina. Ukrajinski vojni komandanti sada se bore sa realnošću da će možda morati da se povuku iz tog područja da bi branili teritoriju zapadnije.

U međuvremenu, ruski prihodi od nafte samo su rasli kako su cene nafte naglo porasle, čak i usred oštrih sankcija koje je uveo Zapad. Američki zvaničnici rekli su u ponedeljak da će SAD i njihovi saveznici pokušati da ograniče cenu nafte kako Rusija više ne bi profitirala od toga, ali kako i kada će to ograničenje stupiti na snagu ostaje da se vidi.

Interno, među nekima u Bajdenskoj administraciji postoji osećaj da će Zelenski morati da počne da ublažava očekivanja u pogledu onoga što ukrajinske snage mogu realno da postignu. Zelenski je krajem prošlog meseca rekao da će "smatrati pobedom naše države da od danas napreduje na liniju od 24. februara bez nepotrebnih gubitaka“.

Taj cilj je ponovio prošle nedelje.

"Ne preostaje nam drugog izbora osim da krenemo napred – da oslobodimo sve naše teritorije“, rekao je on u postu na Telegramu. "Moramo da izbacimo osvajače iz ukrajinskih regiona. Iako je širina linija fronta preko 2.5000 km, smatramo da držimo stratešku inicijativu".

A u ponedeljak je odredio i vremenski rok: On želi da se rat završi i da Ukrajina pobedi do kraja 2022, rekao je liderima G7.

Rusija takođe trpi akutne borbene gubitke, izgubivši čak trećinu svojih kopnenih snaga za četiri meseca rata, procenjuju američki obaveštajni zvaničnici. Zvaničnici su takođe javno rekli da će se Rusija boriti da ostvari bilo kakve ozbiljne dobitke dalje na zapadu, koristeći region Donbasa kao polaznu osnovu, bez potpune mobilizacije svojih rezervnih snaga.

Ali Rusija veruje da može da se održi u borbi tako što će smanjiti odlučnost Ukrajine i Zapada kako globalni ekonomski efekti rata postaju sve ozbiljniji, rekli su zvaničnici za CNN.

Lov na oružje iz sovjetskog doba

Rusija posebno nastoji da iskoristi jaz između toga koliko municije sovjetskog tipa Ukrajina i njeni saveznici imaju u svojim zalihama i koliko će vremena trebati Zapadu da Ukrajini obezbedi moderno oružje po standardu NATO-a i municiju koja zahteva dugotrajnu obuku.

Visoki zvaničnik odbrane priznao je za CNN da se zalihe iz sovjetske ere "smanjuju", ali još nisu dostigle "dno“. Zvaničnik je rekao da neke zemlje istočne Evrope još uvek imaju čime da snabdeju Ukrajinu - ali samo ako ih saveznici i dalje popunjavaju modernijom opremom.

U međuvremenu, SAD i njeni saveznici u svetu traže onu vrstu municije iz sovjetskog doba koja odgovara opremi koju Ukrajina već ima, uključujući i artiljerijsku municiju od 152 mm. NATO standardno oružje ispaljuje veće metke kalibra 155 mm. Ali drugi zvaničnik američke odbrane rekao je za CNN da napori efektivno dolaze do kraja, a da je gotovo sve dostupno što su zemlje spremne da pruže već poslato.

Imajući u vidu neverovatnu brzinu kojom su Ukrajinci potrošili svoju staru municiju u teškoj artiljerijskoj borbi u Donbasu, zvaničnik je rekao: "Oružje iz sovjetskog doba nestaje sa lica zemlje“.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track