NAJSMRTONOSNIJI TERORISTIČKI NAPAD IKADA VIĐEN U MIRNODOPSKOJ FRANCUSKOJ: Doživotna kazna za jedinog preživelog napadača
Foto: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

pariz 2015

NAJSMRTONOSNIJI TERORISTIČKI NAPAD IKADA VIĐEN U MIRNODOPSKOJ FRANCUSKOJ: Doživotna kazna za jedinog preživelog napadača

Planeta -

Francuski sud izrekao je presudu za napade u Parizu 2015. godine, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Jedini preživeli islamista iz grupa koja stoji iza najgoreg terorističkog napada u mirnodopskoj Francuskoj, u Parizu 2015. godine, proglašen je krivim za terorizam i ubistvo.

Salah Abdeslam je bio glavni osumnjičeni i učesnik u napadima vatrenim oružjem i bombama u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Smanjenje kazne neće moći da traži pre nego što odsluži 30 godina kazne.

Osim 130 ubijenih, u terorističkom napadu na Pariz 13. novembra 2015. godine , ranjeno je još 350 ljudi.

Najviše stradalih je bilo u koncertnoj dvorani Bataklan. Napadi su izvršeni i ispred fudbalskog stadiona Stad de Frans na kojem se igrala utakmica i po centru grada.

Islamska je država ubrzo preuzela odgovornost za napad.

Uz Abdeslama, koji se, smatra jedinim preživelim članom Islamske države koji je učestvovao u napadu, još 18 pomagača u napadu je proglašeno krivim, a jedan je oslobođen.

Šestorici optuženih sudilo se u odsustvu, a veruje se da je petoro njih umrlo u Siriji nakon napada. Jedan je uhapšen zbog optužbi za terorizam u Turskoj.

Devet napadača poginulo je u noći napada. Deo jer su bili bombaši samoubice, a deo je ubila policija.

Abdeslam je već proglašen krivim i osuđen na 20 godina u Belgiji zbog pucnjave koja je usledila kada su ga vlasti uhvatile u Briselu 2016.

Na početku suđenja u septembru, Abdeslam je predsedavajućem sudiji priznao da je pripadnik Islamske države i opisao to kao svoju profesiju. Potom je sud pokušao da uveri da "nije ubica" i da je nepravedno osuđen.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track