NA PRODAJU VIKTORIJANSKI SET ZA UBIJANJE VAMPIRA Kovčeg sadrži sve potrebne alatke: Bibliju, raspeća, pištolje, svetu vodicu, malj
Foto: Printscreen/YouTube

vlasništvo administratora u indiji

NA PRODAJU VIKTORIJANSKI SET ZA UBIJANJE VAMPIRA Kovčeg sadrži sve potrebne alatke: Bibliju, raspeća, pištolje, svetu vodicu, malj

Planeta -

Viktorijanski komplet za ubistvo vampira koji sadrži raspeća, par pištolja i malj mogao bi da dostigne do 3.000 funti na aukciji.

Jeziva drvena kutija anti-vampirskog oružja bila je u vlasništvu lorda Hejlija, bivšeg administratora u Britanskoj Indiji.

Oruđa i sveti predmeti imaju njegove inicijale, a u kovčegu je i papir sa njegovim imenom i adresom.

Kutija ima dva mesingana raspeća na poklopcu koja deluju kao klizeći tajni uređaj za zaključavanje.

Unutra je još raspeća, odgovarajući par pištolja, mesingana boca baruta, sveta voda, Biblija, drveni čekić, kolac, mesingani svećnjaci, brojanice i dokumentacija metropolitenske policije iz tog perioda.

Očekuje se da će set koštati između 2.000 i 3.000 funti kada bude prodat na aukciji Hansona u Derbiširu 30. juna.

Viktorijanci su bili dobro poznati po svojoj opsesiji natprirodnim, a priče o vampirima i duhovima su se pokazale veoma popularnim.

Aukcionar Čarls Hanson kaže da "ovakvi predmeti uvek zaokupe maštu sveta. Verovanje u vampire, nemrtvo stvorenje za koje se kaže da mu je potrebna ljudska krv da bi preživelo, seže stotinama godina unazad i opstaje u nekim delovima sveta i danas. Poreklo nas podseća da mit o vampirima utiče na ljude iz svih sfera života.“

Vlasnik, čije je puno ime bilo Vilijam Malkolm Hejli, bio je poznat po svom intelektu. Obrazovan na Korpus Kristi koledžu u Oksfordu, bio je guverner indijskog regiona Pendžab između 1924. i 1928. godine.

Kasnije je postao guverner Ujedinjenih provincija - još jednog regiona Indije kada je bio deo Britanske imperije - od 1928. do 1934. godine.

"Pa ipak, uprkos njegovoj blistavoj karijeri, privukao ga je ovaj komplet za ubijanje vampira. To je savršeno razumljivo. Ovi objekti su intrigantni", rekao je Hanson.

"Vampiri su deo popularne kulture više od 200 godina. Oni su upisani u evropski folklor. Zadatak ubijanja vampira bio je izuzetno ozbiljan i istorijski izveštaji su ukazivali na potrebu za određenim metodama i alatima. Rečeno je da predmeti od religioznog značaja, kao što su raspeća i Biblije, odbijaju ova čudovišta, pa stoga i njihovo prisustvo u kompletu koji smo pronašli", dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track