ČETVRT VEKA OD VRAĆANJA HONGKONGA KINI Si: Počela prava demokratija u gradu, model "jedna zemlja, dva sistema" funkcioniše
Foto: EPA-EFE/MIGUEL CANDELA

kina i hongkong

ČETVRT VEKA OD VRAĆANJA HONGKONGA KINI Si: Počela prava demokratija u gradu, model "jedna zemlja, dva sistema" funkcioniše

Planeta -

Kineski model vladanja Hongkongom "jedna zemlja dva sistema“ funkcioniše u zaštiti grada i mora se nastaviti dugoročno, rekao je kineski lider Si Đinping ne obazirući se na međunarodne kritike njegovog političkog sistema.

Hongkong "obeležava" 25 godina od kada je Britanija vratila grad Kini. Čita grad bio je pod strogim obezbeđenjem za dolazak Sija koji je na svom prvom putovanju van kopna za dve godine.

Pod modelom "jedna zemlja, dva sistema", Hongkongom bi trebalo da ima visok stepen autonomije i zagarantovanu zaštitu slobode govora i okupljanja, kao i druga prava koja se ne mogu naći u kontinentalnoj Kini. Ali poslednjih godina Kina je kritikovana zbog povećanja kontrole nad Hongkongom i donošenja zakona i reformi koje guše slobodu govora i neslaganje.

Princip "jedna zemlja dva sistema“ proizašao je iz sporazuma između Britanije i Kine i sadržan je u zakonu o Hongkongu. Zaštita ističe 2047. godine, što je razlog zabrinutosti mnogih u Hongkongu.

Kako piše BBC, to što je Si u petak rekao da model vladanja mora da se nastavi "dugoročno", najjasniji znak do sada da Kina namerava da sačuva svoj politički sistem za koji kritičari kažu da je već kompromitovan kako bi odgovarao Pekingu.

"'Jedna zemlja dva sistema' je testiran i dokazan iznova i iznova, i nema razloga da se menja tako dobar sistem," rekao je on na obeležavanju četvrt veka od povratka Hongkonga, uz aplauz publike koja se sastoji uglavnom od gradske propekinške elite.

Dodao je da je sistem imao "jednoglasnu podršku" stanovnika zajedno sa "široko rasprostranjenim odobrenjem" međunarodne zajednice i da je "prava demokratija u Hongkongu počela" kada se vratio u Kinu.

U Hongkongu su proteklih godina bili organizovane masovne demonstracije a mnogi, uključujući zapadne zemlje, su kritikovali sve veće mešanje Pekinga u upravljanje gradom.

Kina je 2020. uvela kontroverzni zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je ograničio slobodu govora i neslaganje u Hongkongu. To je navelo Britaniju da optuži Kinu za kršenje principa "jedna zemlja dva sistema“ i njihovog sporazuma.

"Ne odustajemo od Hongkonga“, rekao je u petak britanski premijer Boris Džonson. "Pre dvadeset pet godina dali smo obećanje teritoriji i njenom narodu i nameravamo da ga održimo, čineći sve što možemo da privolimo Kinu da ispunjava svoje obaveze tako da Hongkong ponovo vodi narod Hongkonga, za ljude iz Hongkonga“.

Nedavne kineske izborne reforme osmišljene da osiguraju da samo "patriote" mogu da se kandiduju za funkciju u Hongkongu takođe su bile žestoko kritikovane.

Si je u petak snažno branio ovaj potez, rekavši da je on "od suštinske važnosti za očuvanje dugoročne stabilnosti i bezbednosti Hongkonga” i da "ni u kom trenutku ne bi trebalo dozvoliti da ovaj princip bude kompromitovan”.

"Građani nijedne zemlje ili teritorije ne bi dozvolili da nepatriotske, ili čak izdajničke, snage i ljudi imaju političku moć“, rekao je on.

Na istom događaju, Si je takođe zvanično imenovao Džona Lija, bivšeg šefa bezbednosti poznatog po svojim čvrstim propekinškim stavovima, za novog izvršnog upravnika Hongkonga.

Li je dobio najviši posao na izborima bez izbora - što je bolna tačka za mnoge stanovnike Hongkonga koji kažu da je Kina povukla obećanje da će proces na kraju učiniti potpuno demokratskim.

Lijeva nova 21-člana vlada takođe je položila zakletvu. U njoj je mnogo propekinških lidera, uključujući trojicu koje su SAD sankcionisale zbog "podrivanja autonomije Hongkonga i ograničavanja slobode izražavanja ili okupljanja“ njegovog naroda.

U petak, na državni praznik, širom grada biće održane razne zvanične manifestacije povodom četvrt veka od primopredaje. Oni obično kulminiraju vatrometom iznad luke Viktorija.

Ovogodišnja poseta Sija - prva Hongkongu od proslave 20. godišnjice 2017. - dovela je do toga da je grad rasporedio oficire u civilu i "specijalne policajce" regrutovane iz redova zatvorskih čuvara i imigracionih snaga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja