ODLAZAK RUSA SA ZMIJSKOG OSTRVA NEĆE OKONČATI MORSKU BLOKADU Institut za proučavanje rata: Moskva nastavlja ofanzivu i NIŽE USPEHE
Foto: Profimedia

rat u ukrajini

ODLAZAK RUSA SA ZMIJSKOG OSTRVA NEĆE OKONČATI MORSKU BLOKADU Institut za proučavanje rata: Moskva nastavlja ofanzivu i NIŽE USPEHE

Planeta -

Ruske snage povukle su se juče sa Zmijskog ostrva. Dok Ukrajinci odlazak Rusa slave kao pobedu, Moskva tvrdi da je reč gestu dobre volje jer su fokusirani na "oslobađanje Donbasa".

Institut za proučavanje rata (ISW) u svojoj najnovijoj analizi navodi da će "ruski poraz na Zmijskom ostrvu ublažiti određeni pritisak kod ukrajinske obale uklanjanjem ruskih protivvazdušnih i protivbrodskih raketnih sistema sa ostrva. Međutim, samo povlačenje neće okončati morsku blokadu, pošto ruske snage imaju pristup kopnenim protivbrodskim sistemima na Krimu i zapadnoj Hersonskoj oblasti koji i dalje mogu da gađaju ukrajinske brodove, i da koriste preostale brodove Crnomorske flote".

Institut navodi da su ruske trupe su ostvarile ograničene uspehe u okviru Rafinerije nafte u Lisičansku (za koju Moskva tvrdi da je osvojena) i oko Lisičanska, kao i da su nastavile ofanzivne operacije južno i istočno od Bahmuta i severno od Slavjanska.

Isto tako, Rusi postepeno vraćaju kontrolu nad naseljima severno od Harkova i rade na daljoj ekonomskoj i finansijskoj integraciji osvojenih područja.

Sa druge strane, navodi IWS, ukrajinske snage na jugu uspevaju da drže Ruse na odstojanju i primoravaju ih da prioritet daju odbrambenim operacijama.

U svom najnovijem izveštaju o situaciji na terenu 30. juna, ISW navodi i da je čečenski lider Ramzan Kadirov saopštio da je još jedan specijalni bataljon Ahmat, bataljon Vostok (istok)-Ahmat, uspešno formiran i da će se uskoro prebaciti na tačku stalnog razmeštanja i započeti aktivnu službu. Kadirov je ranije rekao da namerava da formira četiri nova bataljona za specijalne operacije Ahmat i najavio formiranje bataljona Zapad Ahmat početkom ove nedelje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track