DNR PODIGLA OPTUŽNICE PROTIV JOŠ 2 BRITANSKA PLAĆENIKA: Evo šta im se sve stavlja na teret!
Foto: EPA-EFE/STRINGER

jasno

DNR PODIGLA OPTUŽNICE PROTIV JOŠ 2 BRITANSKA PLAĆENIKA: Evo šta im se sve stavlja na teret!

Planeta -

U Donjecku su pokrenute krivične istrage protiv još dvojice britanskih plaćenika, javljaju lokalni mediji.

"U toku je istraga protiv britanskih plaćenika Dilana Hilija i Endrua Hila. Oni se terete za ista dela kao i trojica ranije osuđenih plaćenika. Istraga je u toku, podnete su optužnice", prenosi Donjecka novinska agencija, pozivajući se na izvor, prenosi RIA Novosti.

Sredinom aprila, britanski državljani Ejden Aslin i Šon Piner, kao i marokanski državljanin Sadun Ibrahim, predali su se u Mariupolju. Vrhovni sud DNR ih je 9. juna osudio na smrt streljanjem. Sva trojica su priznali krivicu za ukrajinsku oružanu agresiju usmerenu na preuzimanje vlasti u republici. Aslin je takođe priznao krivicu po članu "Obuka za vršenje terorističkih aktivnosti". Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov, rekao je da plaćenici koji su stigli u Ukrajinu nisu borci i da je „najbolja stvar koja ih čeka je dugogodišnja kazna zatvora“.

Rusija od 24. februara sprovodi vojnu operaciju u Ukrajini . Vladimir Putin je njen cilj nazvao „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi genocidu od strane kijevskog režima“.

Donjecka Narodna Republika već kontroliše Volnovahu, strateški važan regionalni centar južno od Donjecka, Mariupolj, najveći grad na obali Azovskog mora, i Svjatogorsk, dom velikog pravoslavnog manastira sa statusom lavre. U LNR, skoro cela teritorija republike je okupirana od strane savezničkih snaga, sa izuzetkom Lisičanska.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track