POJAČANJE ISTOČNOG KRILA NATO PAKTA Deo 101. vazdušno-jurišne divizije stigao u Evropu! Podrška novoformiranom 5. korpusu! VIDEO
Foto: Printscreen Twitter

ODVRAĆANJE OD RUSKE PRETNJE

POJAČANJE ISTOČNOG KRILA NATO PAKTA Deo 101. vazdušno-jurišne divizije stigao u Evropu! Podrška novoformiranom 5. korpusu! VIDEO

Planeta -

Delovi 101. vazdušno-jurišne divizije iz Fort Kembela stigli su kao pojačanje u Evropu.

Američki predsednik Džo Bajden na samitu NATO -a u Madridu najavio je da će ta država u skladu sa usvojenim smernicama i zbog napada Rusije na Ukrajinu nastaviti novo raspoređivanje vojske u Evropi.

Bajden je u sklopu te pričenajavio dodatno ojačavanje američkog kontingenta u Evropi pre svega na obodu granica prema Rusiji.

1. U Poljskoj će se formirati stanini štab za američki 5. korpus čije će sedište biti u toj državi.

2. Dodatna Strayker brigada biće poslata u Rumuniju

3. U bazu Ferford u Velikoj Britaniji biće raspoređene dve esakdrile borbenih aviona F-35

4. Postojeće američke trupe biće češće rotirane svežim snagama na Baltiku

5. U Šapniju se šalju dva razarača klase Arli Berk čime se njihov broj povećava sa četiri na ukupno šest plovila

6. Raketni sistem Patriot PAC 3, AVANGER, THAAD dodatni kontingenti stižu u američke baze u Italiji i Nemačkoj.

Cilj raspoređivanja delova 101. biće podrška misija novo ustanovljenog 5. korpusa koji treba da ojača istočni blok NATO i da se angažuje u multinacionalnim vežbama širom Evrope, kako bi uverili saveznike i odvratili rusku agresiju.

Prvi koraci su inače učinjeni bili još 20. juna kada je deo pripadnika 101. stigao u Rumuniju. Tad je najavljen dolazak podrške u Poljsku.

101. vazdušno-jurišna divizija

Nastala je 15. avgusta 1942. kao padobranska divizija. Učestovovala je u desantu na Normandiju, operaciji Merket Garden, a bila je prva jednica koja se spustila na teritoriju Japana posle poptisivanja kapitulacije. Učestvovala je u operaciji Pustinjska oluja, rat u Avganistanu, a ponvo je 2003. angažovana u invaziji na Irak. Mesto baziranja ove jednice je Fort Kembel.

Ovu diviziju čine tri brigade, artiljerijski divizion, komanda, dve avio brigade, logistička grupa i nekoliko samostalnih bataljona.

Prvu brigadu čine tri bataljona 327. pešadijskog puka. Drugu tri bataljona 502. pešadijskog puka. Treću brigadu čini 187. pešadijski puk RAKKASANS. Svaku brigadu čine komanda i tri pešadijska bataljona. Svaki bataljon čini: komanda, minobacačka četa, izviđačka četa, tri pešadijske čete sa komandom i tri pešadijska voda.

I sastav ove jednice je profesionalan. Oni koji se odluče da postanu pripadnici ove jednice najpre počinju tromesečnu obuku u Fort Kembelu, a ako uspešno završe čeka ih šestomesečna dodatna obuka. Svi koji postanu pripadnici ostaju deo ove jednice minimum dve godine. Statistike kažu da 30 odsto oficira ove jednice završilo je Vest Point. Inače civili i regruti ne dolaze direktno u ovu jednicu, da bi se postao njen pripadnik, novi polaznik mora vež biti deo oružanih snaga SAD, bilo kopnene vojske, vazduhoplovstva ili mornarice. Ova jednica od opreme osim transportnih helikoptera UH-60 i CH-47 poseduje i borbene helikoptere AH-64 Apač. Od artiljerije tu su lake haubice kalibra 105 mm i 155 mm.

Divizija je poznata po izvođenju masovnih helikopterskih desanata. Osim borbenog dela postoji i šest bataljona koji se bave održavanjem ,vezom, transportom i logistikom. Ukupno 3.100 ljudi. Ova divizija ima i potpuno autonomne bataljone poput bataljona inženjerije, obaveštajnog, bataljona veze i PVO. Deo divizije su tri bataljona komadnosa i 160. specijalni avijacisjki puk.

Operativni koncept angažovanja ove jednice u nekom sukobu predviđa formiranje nezavisnih borbenih grupa i kombinovanje sa drugim jedinicama američke vojske. Neka približna struktura borbene grupe ove jednice čine: tri bataljona pešadije, bataljon artiljerije, puk transportnih i jedan puk borbenih helikoptera. U sastavu svake borbene grupe su inžeinjerija, veza, PVO zaštita medicinska služba.

Sikovito opisano jedna helikopterska transportna četa sa letelicama tipa UH -60 može prebaciti u jednom naletu kompletnu četu pešadije, kao i haubice kalibra 105 mm. Inače borbeni potencijal čine tri borbene grupe koje imaju jačinu "mini divizije" koje su sposobne za izvođenje dužeg sukoba.

Osnovni zadatak svake vazdušnodesantne jednice po dlasku na užarenu tačku sukoba je preuzimanje kontrole situacije na terenu do odlaska glavnih snaga.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track