ONI SU SEKTA, ZABRANJUJEMO SVAKI KONTAKT SA NJIMA! Talibani šokirali rezolucijom o džihadistima Islamske države! RAT EKSTREMISTA
Foto: EPA

Rezolucija doneta na konferenciji religijskih lidera i starešina u Kabulu

ONI SU SEKTA, ZABRANJUJEMO SVAKI KONTAKT SA NJIMA! Talibani šokirali rezolucijom o džihadistima Islamske države! RAT EKSTREMISTA

Planeta -

Islamska država je sekta, kao i njihov ogranak IS-K (Islamic State - Khorasan, odnosno Islamska država - Horasan), pa je svim Avganistancima zabranjen kontakt s njima, objavili su talibani.

Ova rezolucija doneta je na trodnevnoj konferenciji religijskih lidera i starešina u Kabulu, objavila je državna agencija Bahtar.

KORUPCIJA

- Objavljujemo narodu da je buntovnički fenomen nazvan IS-K simbol ispraznosti današnjice i lažna sekta koja širi korupciju u našoj islamskoj zemlji. Zabranjen je svaki oblik pomoći toj grupi i svaki odnos s njima - objavili su talibani u rezoluciji, a prenosi CNN.

IS-K ogranak je Islamske države koji od 2015. godine deluje na području Horasana, što je istorijski naziv Avganistana i Pakistana. Oni su već neko vreme u ratu s talibanima, koji su prošlog avgusta preuzeli vlast nad Avganistanom nakon američkog povlačenja.

- Avganistan se pridržava islamskog sistema vlasti i svako oružano protivljenje tom sistemu smatra se pobunom i korupcijom. Svako ko je protiv sistema je protiv šerijatskog prava i nacionalnih interesa, a to je nezakonito - navodi se u rezoluciji koju je preneo CNN.

Prema ranijim podacima američkih obaveštajaca, IS-K organizovali su borci ID koji su ratovali u Siriji i učestvovali u organizovanju terorističkih napada širom sveta. Do sada je identifikovano samo 10-15 najviših operativaca. Prošle godine su imali oko 2.000 ljudi, ali je moguće da je njihov broj porastao.

Konferencija u Kabulu
Konferencija u Kabulufoto: EPA

POZIV

Trodnevna konferencija u Kabulu okupila je oko 3.000 ljudi, isključivo muškaraca, koji su pozvali međunarodnu zajednicu da prizna Avganistan pod talibanskom vlašću kao legitiman.

Iako su 2021. u vreme preuzimanja vlasti talibani, koji su vladali zemljom do američke invazije, obećali da neće biti rigidni kao nekad, oni su vratili mnoga stara pravila - žene moraju da pokrivaju lice, ne smeju da budu u javnosti bez pratilaca, ne mogu da rade u mnogim sektorima...

Talibani
foto: EPA

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track