BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Ovo je cilj Rusije posle osvajanja Luganska! Borba će biti teška i iscripljujuća
Foto: Vyacheslav Lopatin / Alamy / Alamy / Profimedia

analiza

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI: Ovo je cilj Rusije posle osvajanja Luganska! Borba će biti teška i iscripljujuća

Planeta -

Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnoviji izveštaj svojih vojnih obaveštajaca o situaciji u Ukrajini.

Kako se navodi u izveštaju, Rusi kontrolišu Lisičansk iz kog su se ukrajinske snage povukle na pripremljene odbrambene položaje.

Borbe u gradu i oko njega su se intenzivirale tokom protekle nedelje, a ruske snage stalno napreduju, navode Britanci i dodaju da je Lisičansk bio poslednji preostali veći naseljeni centar u Luganskoj oblasti pod ukrajinskom kontrolom.

Fokus Rusije će se sada skoro sigurno prebaciti na zauzimanje Donjecke oblasti, čiji veliki deo ostaje pod kontrolom ukrajinskih snaga, smatraju eksperti britanskog ministarstva odbrane.

Iz Londona navode da je borba za Donbas oštra i iscrpljujuća i malo je verovatno da će se to promeniti u narednim nedeljama.

U saopštenju se navodi i da je sa žetvom u toku, ruska invazija imala razoran uticaj na ukrajinski poljoprivredni sektor.

Rat je izazvao velike poremećaje u lancima snabdevanja semenom i đubrivom na koje se oslanjaju ukrajinski farmeri, navode Britanci i dodaju da ruska blokada Odese i dalje ozbiljno ograničava ukrajinski izvoz žitarica. Zbog toga, malo je verovatno da će ukrajinski poljoprivredni izvoz u 2022. biti veći od 35% ukupnog izvoza u 2021.

Nakon povlačenja sa crnomorske ispostave na Zmijskom ostrvu, Rusija je pogrešno tvrdila da je "lopta sada na terenu Ukrajine“ u vezi sa poboljšanjem izvoza žitarica. U stvarnosti, rusko narušavanje ukrajinskog poljoprivrednog sektora nastavlja da pogoršava globalnu krizu hrane, zaključuju britanski obaveštajci.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track