NIJE ROPSTVO NEGO PRISILNO PRESELJENJE?! Bizarna kampanja nastavnika iz Teksasa
Foto: Printscreen/YouTube

politička korektnost

NIJE ROPSTVO NEGO PRISILNO PRESELJENJE?! Bizarna kampanja nastavnika iz Teksasa

Planeta -

Radna grupa nastavnika koji rade na razvoju nastavnog plana i programa društvenih nauka za drugi razred škola u Teksasu prošlog meseca je predložila korišćenje izraza "prisilno preseljenje" umesto termina ropstvo.

Predloženi izraz bio je deo početnog nacrta u delu koji govori o porobljenim narodima u Americi.

"Odbor je jednoglasno uputio molbu radnoj grupii da ponovo razmotri korišćenje tog termina", rekao je Keven Elis, iz državnog odbora za obrazovanje Teksasa.

Odbor će kasnije tokom ljeta nastaviti da radi na nastavnom planu i programu.

"Teško mi je da razumem da je prihvatljivo zameniti termin ropstva sa prisilnim preseljenjem", rekla je za CNN članica Odbora Aiša Dejvis.

Do predloga novog termina došlo je što je koncept poučavanja teorije kritične rase u američkim školama postao predmet rasprave u koju su se uključili roditelji, školski odbor i političari.

Teorija kritične rase pokušava da analizira i reši problem nejednakosti i rasizma u SAD-u. Ali je vrlo brzo postala i političko pitanje, gde postoje oni koji smatraju da je u pitanju marksistička ideologija koja preti američkom načinu života.

"Teksaška obrazovna agencija je raspravljala o tome zašto su odabrali taj termin. Hteli su da govore o ropstvu u nižim razredima, ali su hteli da budu sigurni da je sadržaj primeren uzrastu učenika", rekla je Dejvis.

"Mada razumem problem prilagođavanja sadržaja mlađoj dobi učenika, ipak je važno da se učenici podučavaju istini o američkoj istoriji. Moramo da smislimo odgovarajuće načine za raspravu o toj temi koji ne umanjuju ono što se dogodilo tokom trgovine robljem", dodala je ona.

Elis je potvrdio za CNN da će učenici učiti pravu istinu o istoriji ropstva.

"Nije bilo niti postoji predlog Državnog odbora za obrazovanje koji bi na bilo koji način imao za cilj da sakrije istinu o ropstvu. Izraz 'prisilno preseljenje' ne daje jasnu i potpunu sliku o tome što se događalo", rekao je Elis.

"Odbor je stoga jednoglasno glasao da se nacrt vrati na preradu. Nastavni plan i program naše države neće umanjiti ulogu ropstva u američkoj istoriji", dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track