EVROPSKA INVESTICIONA BANKA PRIKUPLJA 100 MILIJARDI EVRA ZA OBNOVU UKRAJINE: To je ogromna zemlja a mnogo toga je uništeno
Foto: EPA/OLEG PETRASYUK

samit u luganu

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA PRIKUPLJA 100 MILIJARDI EVRA ZA OBNOVU UKRAJINE: To je ogromna zemlja a mnogo toga je uništeno

Planeta -

Evropska investiciona banka (EIB), ogranak za ulaganja EU, predložila je osnivanje instrumenta finansiranja, koji se prethodno koristio u pandemiji kovida-19, za pomoć obnovi Ukrajine sa do 100 milijardi evra ulaganja, navodi se u dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

Fond EU-Ukraine Gateway (E-U GTF) trebao bi da prikupi početnih 20 milijardi evra kroz doprinose zemalja EU i budžeta EU u obliku bespovratnih sredstava, zajmova i garancija.

Naročito bi garancije imale višestruki efekat i vodile bi do infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti oko 100 milijardi evra, navodi se u dokumentu, što je dovoljno za otprilike polovnu najhitnijih potreba Ukrajine.

Predlog EIB-a trebao bi biti predstavljen danas, prvog dana međunarodne konferencije o oporavku Ukrajine u Švajcarskoj, čiji je cilj da obezbedi sredstva Ukrajini i pomogne joj da se oporavi nakon rata. EIB predlaže fond koji bi funkcionisao poput pandemijskog i koji bi garantovao sredstva za mala i srednja preduzeća.

E-U GTF mogao bi da pomogne u obnovi mostova, vodosnabdevanja ili kanalizacije, naročito u gradovima čija se populacija povećala zbog migracija iz drugih delova Ukrajine od početka ruske invazije.

Projekti bi se mogli usmeriti i na olakšavanje ukrajinskog izvoza ili na energetsku i digitalnu infrastrukturu zemlje. EIB ili razvojne banke kao što su KfW ili DFC mogle bi da povuku sredstva iz fonda ili njegova jamstva za ulaganja koja nadziru.

Fond je isto tako osmišljen za podsticanje privatnih preduzeća koja bi finansiranje ulaganja u Ukrajini verovatno smatrali previše rizičnim. Korišćenje instrumenta sličnog prethodno korištenom znači da bi se on mogao brže pokrenuti pa bi početna ulaganja mogla biti odobrena već do kraja godine, navodi Rojters.

Evropska komisija prvo mora da da svoj pristanak, a potom većina članica EU mora da podrži taj plan. Države EU naknadno bi odlučivale hoće li doprineti fondu ili ne.

Ukrajinska vlada trebalo bi danas da predstavi svoje prioritete za posleratnu obnovu zemlje na samitu u Luganu na kom učestvuju predstavnici 40k potencijalnih zemalja donatora.

Razne međunarodne organizacije i finansijske institucije takođe bi trebalo da učestvuju na sastanku čiji je cilj da se dogovori raspodela različitih zadataka među učesnicima.

Stotine milijardi evra biće potrebne za finansiranje ponovne izgradnje uništene ukrajinske infrastrukture. Očekuje se da će najvažnija načela koja stoje iza projekta biti objavljena u deklaraciji na kraju konferencije.

"Ukrajina je ogromna zemlja, mnogo toga je uništeno... ne možete dovoljno brzo početi da planirate i koordinišete obnovu", rekao je Markus Bernt, šef odeljenja za spoljne aktivnosti EIB-a.

Ukrajini je hitno potrebna pomoć kako bi sada obezbedila osnovne stvari kao što su snabdevanje čistom vodom, kanalizacija, odlaganje otpada, energija i pristup internetu kako bi se osigurala makroekonomska stabilnost, rekao je on. "Trebaju nam investicije, inače će se privreda potpuno urušiti i onda ćemo izgubiti najvažniji stub za obnovu", dodao je.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track