NESTALI IZ MOZAMBIKA PRE VIŠE OD 40 GODINA: Nosorozi ponovo lutaju divljinom, vlasti se nadaju i povratku eko turista VIDEO
Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

povratak otpisanih

NESTALI IZ MOZAMBIKA PRE VIŠE OD 40 GODINA: Nosorozi ponovo lutaju divljinom, vlasti se nadaju i povratku eko turista VIDEO

Planeta -

Više od četiri decenije nakon što su lokalno izumrli, nosorozi ponovno lutaju divljinom Mozambika, koji dovodi ugrožene vrste iz Južne Afrike u nastojanju da udahne novi život svojim parkovima i podstakne lokalni turizam.

Grupa rendžera uhvatila je, sedirala i premestila crne i bele nosoroge u više od 1600 km udaljen nacionalni park Zinave u Mozambiku, koji se prostire na više od 400.000 hektara i ima više od 2300 drugih takođe spolja dopremljenih životinja.

"Nosorozi su važni za ekosistem, što je jedan od razloga zašto ih premeštamo na toliku udaljenost i činimo sve ove napore da ih tamo dovedemo", rekao je Kester Vikeri, konzervator koji nadzire prebacivanje nosoroga.

Grupa Peace Parks Foundation (Pis parks fondacija, PPF), koja sprovodi operaciju, ima za cilj da preseli više od 40 nosoroga u sledeće dvie godine u Mozambik.

Šef projekta Entoni Aleksander rekao je da je grupa već dovela neke predatore i mnogo slonova u park i da je sada došao red na nosoroge.

Ova inicijativa deo je kampanje za spas ugroženih vrsta njihovim preseljenjem u sigurna utočišta, gdje imaju priliku da povećaju svoju populaciju.

Vikeri se nada da će za 10 godina videti naprednu populaciju belih nosoroga u Zinaveu.

Ministarka prirodne sredine Mozambika, Ivet Maibaze smatra da će ovo istorijsko preseljenje biti korisno za rastuću industriju ekoturizma u zemlji.

Brojnost divljih životinja u Mozambiku ozbiljno je pogođena 15-godišnjim građanskim ratom koji je završio 1992. i krivolovom.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track