GORE RIM I ATINA: Šumski požar oko grčke prestonice; vanredno stanje u Italiji zbog suše koja je pogodila i glavni grad
Foto: EPA/Julio Muñoz

vreli talas

GORE RIM I ATINA: Šumski požar oko grčke prestonice; vanredno stanje u Italiji zbog suše koja je pogodila i glavni grad

Planeta -

Veliki šumski požar izmakao je kontroli severno od Atine, zbog čega su vlasti naredile evakuaciju obližnjeg obalnog grada kao meru predostrožnosti. U Italiji je zbog suše proglašeno vanredno stanje.

Kako prenose mediji, jaki vetrovi raspiruju vatru u području Skimatarija, oko 50 kilometara od glavnog grada Grčke.

Lokalne vlasti pozvale su stanovnike da napuste grad Dilesi i zaustavile su lokalni železnički saobraćaj dok se više od sto vatrogasaca, uz podršku četiri aviona i dva helikoptera, bori s požarom na velikim vrućinama. Vatrogasci takođe pokušavaju da ugase požar na južnom poluostrvu Peloponezu, gde su četiri sela evakuisana.

U susednoj Italiji, danas je proglašeno vanredno stanje zbog suše koja nije zaobišla ni Rim gde je na području Parka del Pinete izbio požar.

Navedeni park se nalazi na severozapadu Rima, a požar se brzo proširio zbog jakog vetra. Vatrogasci su evakuisali decu iz dva obližnja sportska centra, javlja La Stampa. Uzrok požara još uvek nije poznat. Na terenu je najmanje 50 vatrogasaca i volontera civilne zaštite.

Italija je proglasila vanredno stanje za područja oko reke Po, koja beleži najniži vodostaj u poslednjih 70 godina.

Vladina uredba omogućiće vlastima da smanje birokratiju i odmah preduzmu mere ako smatraju da je to potrebno, kao što je nametanje racionalizacije vode za domove i firme.

Po je najduža reka u Italiji koja teče više od 650 kilometara kroz bogati sever Italije. Međutim, mnogi delovi vodenog puta su presušili i poljoprivrednici kažu da je tok toliko slab da slana morska voda prodire u unutrašnjost, uništavajući useve.

Vlada je zbog suše uvela vanredno stanje u pet severnih regija: Emiliji Romanji, Furlaniji-Julijskoj krajini, Lombardiji, Pijemontu i Venetu i izdvojila 36,5 miliona evra za pomoć.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track