POGLEDAJTE NAJNOVIJE MAPE POSLE PADA LISIČANSKA: Ruska vojska na operativnoj pauzi, priprema se za ofanzivu na Donjeck FOTO
Foto: EPA-EFE/STR

ANALIZA INSTITUTA ZA RAT

POGLEDAJTE NAJNOVIJE MAPE POSLE PADA LISIČANSKA: Ruska vojska na operativnoj pauzi, priprema se za ofanzivu na Donjeck FOTO

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin proslavio je zauzimanje Lisičanska i granice Luganske oblasti i uputio rusku vojsku na operativnu pauzu.

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je nove mape i analizu situacije u Ukrajini, navevši da ruske snage postavljaju uslove za operativnu pauzu nakon zauzimanja Lisičanska i granice Luganske oblasti.

Institut takođe navodi da ruske snage konsoliduju teritorijalnu i administrativnu kontrolu nad Severodonjeckom i Lisičanskom, ali nastavljaju sa ofanzivnim operacijama istočno od Bahmuta kako bi se pripremile za napredovanje na Bahmut i Siversk, kao i sa "ograničenim i neuspešnim napadima severno od Harkova".

mapa ruskih snaga u Ukrajini
foto: Printscreen/ISW

Institut u svom najnovijem izveštaju navodi da se ruski predsednik Vladimir Putin juče sastao sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom kako bi razgovarao o nedavnim ruskim dostignućima u Luganskoj oblasti i uručio general-pukovniku Aleksandru Lapinu i general-majoru Eseduli Abačevu nagradu "Heroj Rusije“ za njihovo vođstvo tokom operacije Lisičansk.

Putin i Šojgu su zauzimanje Lisičanska i Luganske oblasti predstavili kao veliku pobedu ruskih snaga u Ukrajini. Putin je takođe naveo da ruske jedinice koje su učestvovale u bici za Lisičansk treba da se odmore kako bi povećale svoje borbene sposobnosti.

Nije jasno, međutim, da li će ruska vojska prihvatiti rizik od dovoljno duge operativne pauze kako bi omogućila ovim verovatno iscrpljenim snagama da povrate svoju snagu, navodi ISW.

Donjeck, mapa, ISW
foto: Printscreen/ISW

Institut navodi i da je bivši ruski vojni komandant Igor Girkin, vatreni ruski nacionalista koji je komandovao militantima tokom rata u Donbasu 2014, objavio je oštru kritiku Kremljovog vođenja rata na svom Telegram kanalu i doveo u pitanje značaj zauzimanja Lisičanska.

On je, kako navode, sugerisao da su ruske snage platile previsoku cenu za ograničenu dobit. U nizu postova u Telegramu objavljenim pre Putinovog sastanka sa Šojguom, Girkin se žalio da ruske snage nisu uspele da ispune najavljene ciljeve "druge faze specijalne operacije“ (operacije u istočnoj Ukrajini nakon povlačenja Rusije iz Kijeva).

Girkin je napomenuo da je ukrajinska odbrana Lisičanska namerno dizajnirana da nanese maksimalnu štetu ruskim trupama i "spali" rusku ljudsku snagu i opremu. On je snažno sugerisao da je prihvatanje bitke pod uslovima Ukrajinaca bio značajan pogrešan korak ruskog rukovodstva.

Girkin je naveo (pre nego što su Putinove primedbe objavljene) da je ruskim trupama potrebno vreme da se odmore i popune kako bi povratile svoj ofanzivni potencijal i primetio da nedostatak pojedinačnih zamena vojnika i rotacija jedinica ozbiljno degradira moral. On je, međutim, upozorio da bi odvajanje vremena za rekonstruisanje ofanzivnih sposobnosti omogućilo ukrajinskim trupama da preuzmu inicijativu i dodatno ugroze ruske dobitke.

Girkin je dodatno tvrdio da ruske snage imaju ograničene izglede za napredovanje u drugim delovima Ukrajine zbog superiornosti ukrajinskog osoblja i opreme.

Girkinove izjave direktno potkopavaju napore Kremlja da Lisičansk predstavi kao značajnu pobedu ili prekretnicu i pokazuju da je razočaranje među ultranacionalističkim elementima u ruskom informacionom prostoru i dalje duboko, piše ISW u svojoj najnovijoj analizi situacije.

Girkinova procena ruskih vojnih neuspeha je u velikoj meri u skladu sa većinom analiza Instituta (i drugih zapadnih agencija i stručnjaka), što sugeriše da on i neki drugi blogeri nastavljaju da prave i objavljuju procene situacije i prognoze nezavisno od linije Kremlja.

Girkin se verovatno nada da će iskoristiti svoj status istaknutog bivšeg učesnika rata u Donbasu 2014. da ubedi Putina da preduzme određene mere kako bi obezbedio uspeh Rusije u ratu za koji Girkin i dalje smatra da je opravdan i neophodan – konkretno mobilisanje ruskog stanovništva za rat protiv mnogo većeg obima.

Hersonska oblast mapa
foto: Printscreen/ISW

Ukrajinske snage sve više gađaju rusku vojnu infrastrukturu indirektnom vatrom i sistemima HIMARS koje su obezbedile SAD duboko na okupiranoj teritoriji.

Ukrajinske snage su navodno napale ruska skladišta municije u Dibrivneu, oblast Harkov, (blizu linije fronta) i Snježne, u Donjeckoj oblasti, (približno 75 km od linije fronta) preko noći, nakon udara na jednu od četiri ruska skladišta municije u Melitopolju 3. jula.

Harkov mapa
foto: Printscreen/ISW

Povećana sposobnost ukrajinskih snaga da gađaju kritične ruske vojne objekte pomoću HIMARS-a koje je obezbedio Zapad pokazuje kako zapadna vojna pomoć pruža Ukrajini nove i neophodne vojne kapacitete.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track