UKRAJINSKI SKANDAL MAJSTOR ODLAZI IZ NEMAČKE? Bild: Kijevski ambasador Andrij Melnik mogao bi da postane zamenik šefa diplomatije?
Foto: Printscreen/Twitter

rat u ukrajini

UKRAJINSKI SKANDAL MAJSTOR ODLAZI IZ NEMAČKE? Bild: Kijevski ambasador Andrij Melnik mogao bi da postane zamenik šefa diplomatije?

Planeta -

Kijevski ambasador u Berlinu Andrij Melnik mogao bi da napusti Nemačku i potencijalno preuzme novu funkciju u ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova, objavio je nemački Bild pozivajući se na neimenovanog ukrajinskog zvaničnika.

Melnik se nedavno našao u centru još jednog skandala nakon što je u intervjuu branio nacističkog saradnika i ukrajinskog nacionalnog heroja Stepana Banderu.

Ambasador bi "mogao uskoro da napusti Nemačku i vratiti se u Kijev“, navodi Bild, pozivajući se na "nekoliko izvora“ u ukrajinskoj prestonici. Navodno se traži novi ambasador koji bi predstavljao interese Kijeva u Berlinu, navodi se u tekstu i dodaje da bi Ukrajina mogla da povuče potez pre jeseni.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je navodno već zatražilo od predsednika Volodimira Zelenskog da razmotri taj potez. "Andrej Melnik je veoma cenjen u Kijevu zbog svog rada“, rekao je zvaničnik ukrajinske vlade za Bild. Prema pisanju lista, ambasador bi mogao da dobije mesto zamenika ministra spoljnih poslova.

Melnik je u Nemačkoj uglavnom poznat po ofanzivnoj retorici. On je više puta kritikovao Berlin zbog toga što navodno ne čini dovoljno da se ukrajinske izbeglice "osete dobrodošlo“ i nerado Kijev snabdeva oružjem koje mu je potrebno.

U maju je izvređao kancelara Olafa Šolca, nazvavši ga "uvređenom viršlom" zbog njegovog odbijanja da poseti Kijev u to vreme. Diplomata je u junu rekao da žali što je uvredio kancelara.

Nedavno se Melnik našao u centru nove kontroverze nakon što je više puta branio Stepana Banderu – kontroverznog ukrajinskog nacionalnog heroja koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata – u intervjuu nemačkom podkasteru Tilu Jungu. Ambasador je tom prilikom insistirao da Bandera nije umešan u masovna ubistva Jevreja i Poljaka.

Njegove izjave su izazvale oštre kritike i Poljske i Izraela i navele su ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova da saopšti da je u pitanju ambasadorov lični stav koji ne odražava stav Kijeva.

Komesar za antisemitizam nemačke vlade, Feliks Klajn kritikovao je Melnikove stavove, nazvavši ih "problematičnim“. Takve izjave samo seju razdor među nacijama koje podržavaju Ukrajinu, rekao je zvaničnik.

On je takođe pozvao Kijev da se pridruži Međunarodnoj alijansi za sećanje na holokaust (IHRA), dodajući da bi ta međuvladina organizacija bila "odgovarajući forum“ za pravilno razmatranje pitanja koja je ambasador pokrenuo "na međunarodnom nivou“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track